Ziarul de Iași: Cum s-a ajuns la decizia ruşinoasă din cazul doctoratului lui Codruț Olaru - Hotnews Mobile
1 € 4,7788 1 USD 4,3105marţi 21 ian 2020

Ziarul de Iași: Cum s-a ajuns la decizia ruşinoasă din cazul doctoratului lui Codruț Olaru

de G.S. Vineri, 6 septembrie 2019, 9:53
- a A+
Imagine
În cazul tezei de doctorat a lui Codruţ Olaru, membru CSM, doi dintre membri comisiei au spus că este un plagiat evident, dar al treilea, profesor la Facultatea de Drept a Universității conduse de Tudorel Toader a spus că un astfel de verdict ar fi "profund nedrept", scrie Ziarul de Iași , care a publicat vineri Comisiei de analiză întrunite după ce Comisia de Etică a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi a fost somată să dea un răspuns în cazul presupusului plagiat.Prof.dr. Carmen Tamara Ungureanu, coordonatorul Şcolii de Doctorat de la Facultatea de Drept, a dat un verdict de neplagiat, alegând în mod intenţionat să nu ia în considerare mai multe elemente din sesizările depuse. La polul opus, Dan Cristea, de la Informatică, membru corespondent al Academiei Române, şi Alin Marius Andrieş, de la Facultatea de Economia şi Administrarea Afacerilor, care a participat ca expert CNATDCU în alte evaluări de teze de doctorat, au dat un raport care a concluzionat că lucrarea este un plagiat evident şi au solicitat retragerea tezei.

Selecţia candidaţilor a fost ciudată: ei au fost numiţi printr-o hârtie primită de la Secre­tariatul general al Universităţii, semnată de prorectorul Cătălin Tănase, responsabil cu programele de master şi de studii doctorale. Toţi trei au fost contactaţi telefonic de "Ziarul de Iaşi“, dar niciunul nu a ştiut să explice cum anume s-a desfăşurat procedura de selecţie.

Din documentele publicate de "Ziarul de Iaşi“ se observă că analiza tezei a pornit de la o serie de elemente comune, dar că prof.dr. Carmen Tamara Ungureanu a ales să se bazeze doar pe analiza softului antiplagiat TurnitIn, şi nu pe analiza punct cu punct din sesizarea depusă de Liga Studenţilor de la UAIC, care a fost luată în considerare de ceilalţi doi evaluatori.

"Limbajul juridic folosit în lucrările de specialitate nu poate prezenta multe variaţii, iar ideile inovatoare apar rar. (...) Considerăm că suspiciunea de plagiat a întregii teze de doctorat nu se confirmă. În plus, considerăm că ar fi profund nedrept ca o teză să fie considerată a fi plagiată când textele preluate nu afectează, în ansamblu, substanţa lucrării şi originalitatea ei“, a punctat prof.dr. Carmen Tamara Ungureanu.

La polul opus, ceilalţi doi cercetători notează elemente covârşitoare de plagiat, în peste 31 de pagini, dar şi o suspiciune rezonabilă în alte zeci de pagini, scrie Ziarul de Iași în articolul ce poate fi citit integral aici .

Citește și Consiliul de Etică și Management Universitar a propus destituirea lui Tudorel Toader din funcția de rector: “De data asta, treaba e serioasă"


3530 de afisari


normal
Ilidia [utilizator], Vineri, 6 septembrie 2019, 11:06
+7/7
Rectorul Gargamel si-a gasit un "Slugarel"...
Asa se intampla cand in Universitati ajung
Habermas [utilizator], Vineri, 6 septembrie 2019, 12:12
+4/6
impostori. Doctoratul ajunge sa fie judecat de impostori si votat de ... public. Exista aspectul persoane si teze individuale si exista aspectul institutional. Cine a mosit impostura la Universitatea Alexandru Cuza din Iasi?

Pentru asta presa, inclusiv hotnews.ro ar putea investiga legaturile de rudenie intre fostii si prezentii profesori (si alte ranguri). Veti vedea ce interesant este!

Si se va intelege mai bine cum este distrusa din interior cea mai veche universitate a tarii, si universitatea cea mai legata direct de devenirea Romaniai ca stat modern.
inca 1 comentariu comenteaza
Cookie Settings