Gripă la Berlin, Bucureștiul face febră: cel mai mare partener pentru exporturile românești se apropie de recesiune tehnică. Deficitul de cont curent al României riscă să ia o amploare și mai mare față de cea actuală (5% din PIB), dacă vor scădea importurile germane de mărfuri produse în România, inclusiv de companii germane. Germania este de departe cel mai mare partener comercial al României: a atras 23% din totalul exporturilor românești (peste 15,56 mld. Euro). Germania este cel mai mare importator la șapte categorii de produse românești, potrivit cursdeguvernare.ro.

BusinessFoto: Colaj foto

Băncile nu mai dau credite pentru locuinţe. Motivele: scăderea gradului de îndatorare şi creşterea preţurilor. Băncile comerciale au acordat mai puţine împrumuturi populaţiei pentru cumpărarea de locuinţe şi terenuri. Cererea pentru acest produs bancar a scăzut ca urmare a faptului că scumpirea caselor a antrenat o scădere a gradului maxim de îndatorare acceptat de bănci, potrivit unui "Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare şi a populaţiei" realizat de BNR. În schimb au crescut cererile pentru credite de consum şi carduri de credit, potrivit Economica.net.

Ce credit poate obţine o familie cu un venit de 5.000 lei. Statisticile arată că peste 30% dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani, iau în calcul un credit pentru achiziţia unei locuinţe iar aceasta în timp ce 13% dintre ei au contractat deja un astfel de credit pe termene de până la 30 ani. O simulare arată ce credit, pe o durată de 360 luni (30 ani), poate obţine anul acesta o familie cu doi copii care are un venit lunar cumulat de 5.000 lei, comparativ cu anul trecut. Astfel, în august 2018, creditul maxim obţinut era de 300.000 lei, cu o rată lunară de 1.836 de lei, potrivit Adevărul.

Cea mai mare economie UE este aproape de recesiune – exporturile Germaniei în declin. Exporturile Germaniei au scăzut cu 1,3% în Trimestrul 2, cel mai mare declin din ultimii şase ani, iar creșterea lor firavă pe întreg primul semestru nu a ameliorat îngrijorarea că economia cea mai mare a Uniunii Europene ar putea intra în recesiune. Exporturile germane pe primul semestru au crescut cu numai +0,9%, până la 89,2 miliarde de euro, iar scăderea din T2/2019 a șters creșterea din primul trimestru, potrivit datelor asociației industriașilor VDMA din Germania, potrivit cursdeguvernare.ro.

Carnea de porc se scumpeşte din nou. Preţurile sunt cu 15% mai mari decât anul trecut. Prețul cărnii de porc revine pe un trend ascendent într-o perioadă în care, urmărind evoluția ultimilor ani, ar trebui să apară ieftiniri, arată ultimele date ale Comisiei Europene, ce datează din 4 septembrie. Prețul mediu la nivelul statelor membre a ajuns la 1,82 euro kilogramul, cu 19% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Majorările se simt de la lună la lună, astfel că, raportat la ultimele patru săptămâni, plusul este de 3,8%, potrivit Economica.net.

Blestemul preţurilor fixate din pix la electricitate şi gaze naturale. Reintroducerea controlului preţurilor la energie a fost şi rămâne o eroare de proporţii. Cel mai mare rău produs de această politică este văduvirea bugetului de stat, în anii care vin, de câteva zeci de miliarde de euro, cât ar fi generat din taxe şi impozite producţia de gaze naturale din Marea Neagră. Fără aceşti bani şi, implicit, fără a putea face investiţiile pe care le-am fi putut finanţa cu aceştia, România va continua să trimită peste hotare cea mai bună forţă de muncă, în căutarea unui trai decent şi a unor servicii publice de calitate, potrivit Adevărul.