Cetățenii europeni vor avea garantat dreptul de ședere în Marea Britanie timp de trei ani în cazul unui Brexit fără acord - UPDATE - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 3,9845joi 25 feb 2021

Cetățenii europeni vor avea garantat dreptul de ședere în Marea Britanie timp de trei ani în cazul unui Brexit fără acord - UPDATE

de I.B. Joi, 5 septembrie 2019, 1:19
- a A+
Imagine
Guvernul britanic a renunțat la planul de a anula libertatea de circulație pentru imigranții din state UE imediat după producerea Brexit și va acorda cetățenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani, scrie Mediafax, citând rReuters. Conform datelor statistice oficiale furnizate de Ministerul Afacerilor Externe, în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetățeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.

Anunțul făcut luna trecută de Guvernul de la Londra privind anularea bruscă, imediat după Brexit, a dreptului automat al cetățenilor UE de a locui și munci în Marea Britanie, a provocat confuzie, notează și euronews.


"Libera circulaţie care există în prezent se va încheia pe 31 octombrie, când Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană", a anunțat Priti Patel, noul ministru britanic de Interne, în luna august.

Organizaţia care îi reprezintă pe imigranţii din ţări UE aflaţi în Marea Britanie, The3million, a avertizat că o astfel de măsură ar genera "discriminare".

Însă Guvernul de la Londra a fost nevoit să renunțe la această abordare în contextul avertismentelor că planul ar putea fi contestat în justiție de unii dintre milioanele de imigranți UE.

Potrivit unui mecanism de reglementare a șederii temporare, cetățenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această țară până în decembrie 2023.

Premierul Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit şi a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.

Parlamentul de la Londra a decis miercuri seara respingerea unei variante de ieșire din UE fără acord și a blocat inițiativa premierului Boris Johnson de declanșare a alegerilor anticipate.

CITEȘTE ȘI:
Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie, fiind a doua cea mai mare comunitate provenind din țările UE. Cum vor fi ei afectați în cazul unui Brexit fără acord?


7452 de afisari2 grains of salt...
MAGArusul [utilizator], Joi, 5 septembrie 2019, 10:02
+10/10
Orice promisiune de tip "garantam ca..." pentru ca nu este un acord bilateral (caci e Brexit fara acord), este doar o promisiune unilaterala (nu un contract, contractul avand cel putin doua parti semnatare) pe care orice guvern o poate schimba. Deci trebuie privita cu moderatie.
adio dar raman cu tine
cugetatorul [utilizator], Joi, 5 septembrie 2019, 12:56
+2/2
A incercat Boris o mica lovitura de stat, dar l-au pus la punct cu viteza fulgerului si acum duc la groapa si masurile lui privind libera circulatie: avem ce invata din democratia britanica; asteptam continuarea
inca 2 comentarii comenteaza