Atacul de la Kabul în care și-a pierdut viața un diplomat român și care a fost revendicat de gruparea talibanilor a fost comis de cinci teroriști care ar fi avut informații clare despre complexul vizat. Atacul a durat mai multe ore, povestește, pentru Digi24, Ștefan Coman, expert în alegeri, prezent în capitala Afganistanului. Atacul s-a soldat cu moartea a 16 persoane și rănirea altor 119.

Atentat la KabulFoto: Captura YouTube

Atacul terorist care a avut loc în nopatea de luni spre marți a vizat complexul din Kabul în care se află reprezentanța diplomatică a țării noastre, alte ambasade și sedii ale organizațiilor internaționale. Aproape întreaga noapte de luni spre marți s-au purtat lupte între talibani și agenții de securitate. Cei 5 atacatori au fost uciși.

Un tractor plin cu expozibili a fost detonat în apropierea reprezentanței după care indivizi înarmați au pătruns în complexul care adăpostește misiunile diplomatice și au deschis focul la întâmplare. ”Explozia a fost atât de puternică, încât a făcut o gaură în peretele acela, acolo au intrat 5 atacatori. E clar că au avut niște informații, au știut unde să meargă. A urmat o luptă de câteva ore, dimineața au venit soldații britanici”, spune Ștefan Coman, expert alegeri, prezent la Kabul.

De altfel, ministrul Afacerilor Externe, Ramona Mănescu, a declarat că atacul terorist de la Kabul a vizat Ambasada României, precizând că a fost vorba de un asalt susținut timp de câteva ore și că imobilul respectiv nu mai poate fi utilizat.

Vezi aici mai multe detalii legate de atac

Atacul a fost comis în contextul în care emisarul american Zalmay Khalilzad se află la Kabul pentru a discuta cu responsabilii afgani despre proiectul de acord de pace între americani și talibani.

Nouă foști ambasadori americani l-au avertizat pe președintele Donald Trump asupra faptului că Afganistanul se va cufunda într-un război civil total dacă decide retragerea forțelor americane înainte ca guvernul de la Kabul și talibanii să ajungă la un acord de pace, scrie Reuters.

”O retragere masivă a trupelor trebuie să aibă loc în condițiile unei păci definitive”, spun cei nouă ambasadori. Retragerea trebuie să se facă treptat, în etape și nu atât de repede astfel încât talibanii să creadă că pot obține victoria militară, mai spun ambasadorii, printre cei nouă numărându-se și fostul ambasador american la Kabul.

Avertismentul a fost lansat la o zi după ce negociatorul șef american Zalmay Khalilzad anunța un draft de acord cu talibanii care prevedea retragerea inițială a 5.000 de trupe americane.

Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă au condamnat atacul terorist și au transmis condoleanțe familiei românului ucis.

”În cursul nopții de 2 spre 3 septembrie 2019, în cadrul campusului în care își desfășoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetățenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, anunța și MAE.

Potrivit sursei citate, românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcție de evoluția stării de sănătate, pentru a beneficia de asistență medicală de specialitate.

”Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar. (...) Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol”, se mai arată în comunicat. Cel puțin 16 oameni, toți civili, și-au pierdut viața, iar alți 119 au fost răniți într-un atentat comis luni noapte la Kabul, potrivit unui bilanț furnizat marți de Ministerul de Interne afgan. Explozia a fost provocată de un tractor încărcat cu explozibili”, a precizat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP.

Cinci atacatori au fost uciși, iar operațiunile de căutare și salvare s-au desfășurat până la ora 05.00 dimineața. Atentatul, care a fost revendicat de talibani, a avut loc în apropierea unui vast complex din Zona Verde, care adăpostește agenții umanitare și organizații internaționale.