FOTO Imagini șocante: Pacienți ținuți în cuști și legați de pat la Centrul pentru persoane cu handicap din Sighetu Marmației - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,2275marţi 21 sep 2021

FOTO Imagini șocante: Pacienți ținuți în cuști și legați de pat la Centrul pentru persoane cu handicap din Sighetu Marmației

de Alina Neagu Marţi, 3 septembrie 2019, 18:28
- a A+
Imagine
Imagini șocante surprinse astăzi la prânz de reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, aflat în curtea Spitalului Municipal din oraș: unii dintre pacienți sunt ținuți încuiați într-o mică încăpere cu geamuri din sticlă care seamănă cu o cușcă, iar alții au picioarele legate cu sfori de marginea patului.


Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației de află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș, aflată în subordinea Consiliului Județean Maramureș.

Contactat de HotNews.ro, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a declarat că reprezentanții DGASPC și cei ai CJ Maramureș lucrează în această seară la un raport privind situația de la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației, raport ce urmează a fi discutat în ședința de joi a CJ Maramureș. Gabriel Zetea mai spune că atribuția Consiliului Județean este de a finanța activitatea centrului de recuperare, iar CJ Maramureș a asigurat toate fondurile cerute atât pentru salarii, cât și pentru investiții.

În ceea ce privește eventuale sancțiuni în legătură cu situația de la centru, Gabriel Zetea spune că nu se poate pronunța deocamdată și că totul ține de prevederile legii: "demnitarii răspund cu funcția, pe când funcționarii publici...", a arătat Gabriel Zetea.

Imaginile surprinse luni de reprezentanții Centrului de Resurse Juridice la Centrul de Recuperare a Persoanelor cu Handicap din Sighetu Marmației:


Ce spun
reprezentanții Centrului de Resurse Juridice și Tonal că au descoperit la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap din Sighetu Marmației luni, la ora 13:30:
 • 8 persoane cu dizabilități psihosociale și intelectuale erau închise în cinci cuști; cuștile sunt de aproximativ 2,5 m înălțime, cu ramă metalică și plexiglas transparent;
 • 3 persoane erau legate cu cămăși și fâșii din cârpe;
 • Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol – miros pestilențial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să își petreacă timpul;
 • Nu există personal specializat și singurii care ar fi putut desfășura activități cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală și trei infirmieri;
 • Singurele informații disponibile la fața locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenție psiho-socială.

Ce s-a descoperit la Secția de Psihiatrie I "Bărbați" Sighetu Marmației:
 • Condiții insalubre, aglomerare, lipsă de personal specializat, subfinanțare importantă;
 • Situații cu risc ridicat de vătămare, autovămare și agresivitate;
 • Dificultăți procedurale majore în internarea pacienților, în relația cu serviciul de ambulanță;
 • Terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice);
 • Dificultăți în gestionarea internărilor nevoluntare;
 • Discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secțiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmației, cu cea mai grea cazuistică din Maramureș.

"Azi, 3 septembrie 2019, Centrul de Resurse Juridice și Tonal lansează un apel urgent la acțiune, urmare a unor situații deosebit de grave identificate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secție de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) și la Secția de psihiatrie I Bărbați din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmației, județul Maramureș", arată reprezentanții CRJ și Tonal, care subliniază că "situațiile observate de CRJ și Tonal încalcă drepturile fundamentale ale omului".

"Suntem martorii unei situații dramatice, situație rămasă încremenită în timp, în trecut, ce încalcă toate tratatele internaționale de drepturile omului: Convenţia europeană a Drepturilor Omului; Convenţia ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi; Pactul Internațional cu privire la Drepturile Civile și Politice; Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene; Convenţia privind drepturile omului şi biomedicina de la Oviedo. Imaginile din instituțiile vizitate sunt o reflexie a priorităților și a valorilor morale ale societății noastre", atrag atenția reprezentanții CRJ și Tonal.

Ei solicită "deplasarea și intervenția de urgență a ministrului Sănătății, doamna Sorina Pintea, a Președintelui Consiliului de Monitorizare pentru implementarea Convenției privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, domnul Florinel Butnaru, a Mecanismului Național de Prevenire a Torturii din subordinea Avocatului Poporului, doamna Magda Ștefănescu, a președintelui Consiliului Județean, domnul Gabriel Valer Zetea, a Agenției Județene pentru Prestații și Inspecție Socială Maramureș și a directorului Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, doamna Alina Coste Mădăraș".8886 de afisariSe cheama Stat Ratat
Habermas [utilizator], Marţi, 3 septembrie 2019, 18:53
+18/20
Statul Roman este un Stat Ratat. Romania este o tara fara Stat, pentru ca ce este in Bucuresti (cu antene in "teritoriu", pardon in "provincie", "provinciale") este un Stat Ratat, mort, asasinat de mafioti si tinut in geam pentru a face lumea sa creada ca statul este inca viu.
Daca erau detinuti, le era mai bine
bigbrother [utilizator], Marţi, 3 septembrie 2019, 19:43
+5/5
Pana la urma e vorba doar de semantica, igrasie au, sunt inchisi in celule..deci nicio diferenta la nivel de confort. Doar ca pentru acesti oameni nu are cine sa lupte si nici nu ies mai devreme din acele celule ca masura compensatorie.

Din pacate, cei care ar fi trebuit sa ii ajute se pare ca au altceva de facut. Evident, vor urma declaratiile belicoase si vina pasata pana cand vinovati vor fi tot bolnavii care nu stateau aliniati in paturi, fara sa spuna o vorba. Si oricum a inceput campania electorala, cine mai are timp de astfel de probleme, toate resursele sunt deja arvunite iar banii sunt directionati in batalia pentru ciolan.
inca 9 comentarii comenteaza