M-am gândit de multe ori de ce îmi place muzica simfonică, de ce mă omor după luna în care Festivalul Enescu inundă Bucureștiul. De ce mi se întâmplă mie așa ceva? Fără cultură amplă muzicală, fără să știu să cânt, fără să știu notele. Și mi-am dat singurul răspuns posibil. Mă simt și eu înălțător, da prin muzica Festivalului, prin muzica simfonică.

Festivalul George Enescu 2019Foto: Hotnews

Mă simt și eu altfel. De asta sunt artele. Să te înalțe, să te ridice din starea ta de ființă de țărână, făcută pentru crăpelniță și supraviețuire, și să-ți dea sentimentul că aparții unei alte lumi. Da, o lume pe care poate o bănuiai, către care aspirai, dar de multe ori o ignorai.

Muzica simfonică face parte din acest arsenal artistic. Iar Festivalul Enescu (fie în anul de concurs, fie în anul de festival) are menirea aceasta să ne înalțe, să ne scoată din inerția zilelor la fel și să ne dea cheile unei lumi mai bune.

E așezat Paradisul, în ordinea biblică, după Infern și Purgatoriu, poate așa este așezat și Festivalul ăsta în România, după treceri succesive prin crime groaznice de prunci, după parcurs infiorător prin guvernări inepte, după mers anapoda de țară mereu la început de drum și abandonată necoaptă la margine de mahala.

Dar sunetul Festivalului se aude clar și impune respect, repet, pentru că ne dă răgazul de a gândi la o lume mai bună.

O fi oază, bulă, insulă, este Festival pentru că înalță oamenii. Gașca asta de spectatori, organizatori, luptători pentru Festival sunt dependenți de această Înălțare a lor prin muzică și știu că prin muzica aceasta îi Înalță și pe Ceilalți, fac lumea din jur mai bună.

Privesc de vreo zece zile programul cu mai multă atenție.

Și recunosc: nu pot să recomand niciun concert, pentru că trebuie mers peste tot, peste tot. În Piața Festivalului, la Ateneu, La Sala Palatului. Habar n-am, peste tot. Selecția mea ar fi inutilă.

AICI e descrierea primei zile, ziua de astăzi

Aici e programul Festivalului George Enescu. Înălțați-vă, Festivalul George Enescu are și anul acesta cheile spre o lume mai bună, o lume dincolo de micimea voastră de fiecare zi.