Decizia premierului Boris Johnson de suspendare a Parlamentului este contestată în instanță de mai mulți parlamentari, cărora li s-a alăturat și fostul premier John Major. Până acum, în trei cauze distincte care se judecă la instanțe diferite, magistrații au decis amânarea unei decizii pentru săptămâna viitoare.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 14.23: În replică la acțiunile parlamentarilor, premierul Boris Johnson ar fi declarat, într-un interviu pentru postul de televiziune Sky News, că ”această generație de politicieni nu va fi iertată dacă va opri Brexitul”.

El le-a mai transmis opozanților săi că acțiunile pe care le-au demarat periclitează șansele sale de a obține un nou acord bun cu Bruxelles.

UPDATE 13.44: Și a treia cerere de blocare prin ordin judecătoresc a deciziei de suspendare a Parlamentului a fost amânată de Înalta Curte din Belfast, un posibil termen fiind fixat pe 3 septembrie.

UPDATE 12.36: Într-o altă cauză care se judecă la Înalta Curte de Justiție din Londra, în care contestația este susținută de fostul premier John Major și Gina Miller, s-a decis, de asemenea, amânarea pentru joi, 5 septembrie.

UPDATE 12.32: Judecătorul scoțian Lord Doherty a anunțat că întreaga audiere privind legalitatea suspendării să aibă loc marți, inițial fiind stabilit pentru vineri, 6 septembrie. El a precizat că este în interesul justiției și în interes public ca aceste aspecte să fie lămurite cât mai repede.

UPDATE 12.23: O primă acțiune legală a fost respinsă de Curtea din Edinburgh, informează Guardian, însă este așteptat un apel.

Judecătorul scoțian a precizat că nu este convins că în această etapă este nevoie de emiterea unui ordin de suspendare a deciziei lui Boris Johnson. El a stabilit reluarea audierilor pe 6 septembrie.

Aidan O’Neill, avocatul care reprezintă grupul contestatarilor, ceruse în fața instanței ca premierul Boris Johnson să explice, sub jurământ, de ce este necesară suspendarea forului legislativ.

Potrivit Guardian, o primă decizie este așteptată în jurul orei 10 am (ora Londrei) din partea unui judecător de la Curtea din Edinburgh după ce un grup de 70 de parlamentari de la mai multe partide s-au adresat instanței în încercarea de a bloca demersul lui Johnson de a suspenda Parlamentul.

De asemenea, Înalta Curte de Justiție din Belfast va judeca și ea, într-un alt dosar, o altă contestație care viează obținerea unui ordin judecătoresc pentru blocarea suspendării.

O a treia acțiune în instanță a fost depusă de Gina Miller la Înalta Curte de Justiție din Londra este luată în calcul. John Major se va alătura acestui al treilea demers legal împotriva deciziei premierului de a suspenda legislativul.

Major anunțase încă din iunie că se va adresa instanței pentru a stopa un astfel de demers. ”Nu mi-i pot imagina, nici măcar în cele mai dificile momente ale lor, pe dl Disraeli, dl Gladstone, pe dl Churchill sau pe dna Thatcher spunând că vor să lase parlamentul la o parte pentru a duce mai departe politica lor care nu este susținută nici măcar de oameni din propriul partid”, declara Major, în iunie.

Premierul conservator Boris Johnson i-a cerut reginei Elizabeth a II-a suspendarea Parlamentului pentru a evita o decizie legislativă prin care să fie blocată ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit. Boris Johnson speră să reuşească astfel să retragă Marea Britanie din Uniunea Europeană în orice condiţii, inclusiv fără niciun acord Brexit. Miercuri, Regina Elizabeth a II a, care este neutră din punct de vedere politic, a aprobat solicitarea premierului.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai fostului Guvern de la Londra au demisionat în semn de protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană. În contextul impasului politic, premierul Theresa May şi-a prezentat, de asemenea, demisia.