Procurorul general al SUA, William Barr, l-a invitat pe ministrul român al Justiției, Ana Birchall, la o întâlnire la Washington în luna septembrie, arată un comunicat de presă al Departamentului american al Justiției.Documentul subliniază că Departamentul american a lucrat îndeaproape cu Ana Birchall și o ”vede ca pe un partener vital și de încredere în lupta anticorupție”.

Ana Birchall Foto: Guvernul Romaniei

În întâlnirea din septembrie, procurorul general și ministrul Birchall ar urma să discute despre cum Departamentul american de Justiție poate sprijini ministrul și Ministerul său în ”sarcina vitală” privind întărirea legilor anticorupție.

Comunicatul lui William Barr subliniază că Departamentul de Justiție salută ”oportunitatea de a se întâlni din nou cu un partener de încredere care este devotat luptei pentru statul de drept”.

”Șefia lui Birchall vine într-un moment vital pentru România, unde controversele au ridicat întrebări cu privire la respectarea valorilor statului de drept și au diminuat încrederea publică și au provocat creșterea îngrijorării comunității internaționale. Sub conducerea lui Birchall, România poate, încă o dată, fi un model în regiune pentru progresul pe probleme anticorupție”, arată comunicatul.

Comunicatul Departamentului Justiției amintește că procurorul general și ministrul Birchall s-au întâlnit pentru prima dată în iunie la București, pentru reuniunea ministerială UE-SUA în domeniul Justiției și Afacerilor Interne, în timpul președinției României a Consiliului Uniunii Europene.

Comunicatul, elogios la adresa lui Birchall, subliniază că, într-o întâlnire bilaterală, procurorul general și ministrul au discutat parteneriatul strategic SUA-România, care este important pentru continuarea securității și prosperității ambelor națiuni.

”Apropiata relație de colaborare dintre agențiile de aplicare a legii din România și din Statele Unite a rezultat într-un succes semnificativ în lupta cu infracțiunile transnaționale, în mod particular în zonele de fraudă cibernetică, traficul de droguri și traficul cu ființe umane. Aceste succese au protejat cetățenii din ambele țări. În mod particular, în timpul întâlnirii din iunie, ministrul Birchall a subliniat angajamentul său de a asigura că România face toți pașii necesari pentru a întări legile și procesele anticorupție”, mai arată comunicatul.

De altfel, procurorul general a transmis,în timpul vizitei sale la București, din iunie, că apreciază în mod special șansa de a se întâlni cu cu omologul săi de la ministerul justiției, pentru a discuta despre importanța menținerii statului de drept și a relua eforturile anti-corupție.

”Suntem recunoscători doamnei Birchall pentru implicarea și sprijinul puternic pentru aceste priorități importante. Sperăm că, sub conducerea sa și a celorlalți oficiali români, România va reveni asupra recentelor amendamente care amenință să submineze capacitatea de luptă împotriva corupției și avem încredere că România va lua măsurile necesare pentru a asigura un sistem judiciar eficient, transparent și imparțial. Aștept cu nerăbdare să aprofundăm parteneriatul nostru și să continuăm colaborarea noastră strânsă în domeniul aplicării legii cu acest aliat important", adaugă procurorul general al SUA.

Comunicatul vine după ce, la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Viorica Dăncilă a anunțat remanierea Anei Birchall din funcția de ministru al Justiției și înlocuirea sa cu Dana Gîrbovan.

Ce declara Dana Gîrbovan după ce Viorica Dăncilă a anunțat nominalizarea sa:

  • „Am acceptat de principiu propunerea, cu condiția de a-mi fi asigurata independenta deplina in exercitarea mandatului si, de asemenea, ca Presedintele Klaus Iohannis sa fie de acord de principiu. Am solicitat acest lucru pentru ca nu doresc ca ministerul sa devina subiect de dispute politice si electorale intre palate, ci discuțiile publice sa fie pe găsirea de soluții pentru problemele din justitie”.

Dana Gîrbovan și-a depus luni demisia din funcția de judecător.