Surpriză la puterea de cumpărare: Bucureştiul – sub Sofia sau Brașov. Bucureştiul se plasează după Sofia, Budapesta, Varşovia, Praga şi Berlin în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a localnicilor. Datele prezentate nu țin de metodologii statistice riguroase dar sunt agregări specializate și credibile, făcute pe baza contribuțiilor venite din partea a sute sau mii de respondenți. Surprinzător pentru cei care se plâng de nivelul ridicat al preţurilor, preţurile la consumator din București nu le depăşesc pe cele din alte oraşe europene ci dimpotrivă. Sunt cam cu două procente sub cele din Sofia, cinci procente sub cele din Varșovia și cam zece procente mai mici față de Budapesta, scrie Curs de Guvernare.

Business reportFoto: Colaj foto

Ministerul de Finanţe a stabilit procedura pentru restructurarea datoriilor către stat de peste 1 milion lei. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că a elaborat procedura de aplicare a restructurării obligaţiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 ale debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mari sau egale cu un milion de lei, potrivit unui proiect de act normativ lansat în dezbatere publică. Pentru a beneficia de restructurarea obligaţiilor bugetare, debitorul trebuie să prezinte un plan de restructurare şi un test al creditorului privat prudent, întocmite de un expert independent, potrivit Adevărul.

Tehnocrații de la Bruxelles pregătesc debutul spectaculos al Comisiei von der Leyen: 100 miliarde euro pentru dezvoltarea de ”campioni europeni” în afaceri. Noul executiv al Uniunii Europene vrea să înființeze un fond de 100 miliarde euro cu ajutorul căruia să ”crească” noii ”campioni europeni” care să fie capabili să înfrunte marile companii americane sau chineze, precum Apple, Huawei, Google sau Alibaba. Propunerea înființării așa-numitului ”Fond pentru Viitorul Europei” se regăsește într-o colecție de planuri concepute de tehnicieni de la Bruxelles pentru noua Comisie Europeană a Ursulei von der Leyen, conform Curs de Guvernare.

Schimbările climatice transformă Arctica într-un punct de interes pentru marile puteri. În contextul încălzirii globale accelerate, Groenlanda devine un reper strategic de interes pentru actorii economici globali, care doresc să pună stăpânire pe regiune. Pe măsură ce gheața se topește, se deschid tot mai multe căi de transport către regiune, dezvăluind numeroase zăcăminte naturale neexploatate, precum petrol, gaze naturale și minerale. Aceste bogății stârnesc interesul marilor puteri globale, care văd regiunea ca pe un nou avantaj geopolitic și economic, notează Știrile Pro Tv.

UE va opri importurile de cireşe şi alte fructe din Canada. Uniunea Europeană va pune punct importurilor de cireşe şi alte fructe din Canada începând cu data de 1 septembrie, în condiţiile în care blocul comunitar va înăspri reglementările referitoare la dăunători. Agenţia de inspecţie alimentară din Canada (CFIA) susţine că restricţiile ar putea să se aplice şi altor fructe, precum merele, perele, afinele şi coacăzele, dar şi cartofilor şi tomatelor. Deocamdată nu este clar dacă şi alte ţări sunt afectate de această măsură. Noile reguli UE privind dăunătorii nu se aplică fructelor congelate sau uscate, se arată în articolul Economica.

Viktor Orban vrea să îi cucerească pe pensionari și bugetari înaintea alegerilor locale. Până la finele lunii septembrie pensionarii din Ungaria vor primi în poștă vouchere pentru plata utilităților. Guvernul de la Budapesta va da pensionarilor 9.000 de forinți (30 de dolari) pentru a-i ajuta pe aceștia să își plătească facturile la gaze naturale și electricitate, a declarat vineri Gergely Gulyas, șeful de cabinet al lui Viktor Orban, la finalul unei reuniuni a Cabinetului de la Budapesta, cu o zi înainte de debutul campaniei electorale. De asemenea, angajații din sectorul public care au o vechime în muncă de cel puțin trei luni vor beneficia de un bonus de 54.000 de forinți, notează Profit.ro.

Finanțele vin cu noi vești bune pentru antreprenorii români. Ministerul Finanțelor Publice a publicat pe site-ul instituției un nou proiect de act normativ ce face parte din rubrica Transparență decizională. Proiectul are ca scop sprijinirea antreprenoriatului și dezvoltarea socio-economică și regională în România. Ministerul Finanțelor Publice a elaborat un proiect de act normativ care reglementează condițiile generale de înființare și funcționare a băncilor naționale de dezvoltare. Scopul creării băncilor naționale de dezvoltare în România este abordarea directă a disfuncționalităților pieței financiare și a decalajelor de finanțare, potrivit Capital.ro.