Președintele interimar al social-democraților germani, Thorsten Schäfer-Gümbel, a dezvoltat un concept pentru impozitul pe avere, care va fi discutat luni în ședința prezidiului PSD. Într-un interviu acordat publicației Rheinische Post, Schäfer-Gümbel spune că un astfel de impozit este constituțional și ar urma să afecteze „multimilionarii și miliardarii”, precum și corporațiile.

Thorsten Schafer GumbelFoto: Olaf Kosinsky/Skillshare.eu

Impozitul ar trebui să se ridice la un procent din active, dar sunt luate în calcul praguri de scutire de impozit, precum și impozitarea progresivă. Odată cu reintroducerea impozitului pe avere, SPD scontează pe un plus la bugetul anual, în valoare de zece miliarde euro.

„În opinia noastră, cei care au beneficiat în mod disproporționat de situația economică din ultimii ani, chiar și în condițiile crizei pieței financiare din 2008/2009, ar trebui să contribuie mai mult la investițiile necesare, adică infrastructură, locuințe și protecția climei ", a spus Schäfer-Gümbel, în interviul acordat publicației germane.

Aceștia sunt în primul rând multimilionarii, miliardarii, dar și corporațiile. Nu s-a stabilit încă plafonul de la care ar urma să fie plătit impozitul. Imaginabil este un model gradual, care să facă distincția între bogați și super-bogați. În schimb, impozitul pe venit ar trebui modificat, astfel încât veniturile mici și mijlocii să fie mai ușurate de povara fiscală.

  • Un procent

Ideea de bază a conceptului SPD este un impozit pe avere de 1%. Rata de impozitare ar fi, astfel, mai mică decât în ​​alte țări, cum ar fi SUA, Franța sau Regatul Unit: „Dacă introducem impozitul pe avere la un procent, nu văd cum ar suferi companiile germane, pe plan internațional”, a spus Schäfer-Gümbel.

El a mai adăugat că vor fi posibile scutiri de impozit, în funcție de plafonul minim care se va stabili și ca orientarea generală e „după modelul elvețian, ceea ce înseamnă că dorim să punem în aplicare reguli care să prevină probleme suplimentare, în caz de dificultăți economice”.

Potrivit Rheinische Post, Schäfer-Gümbel vrea să-și prezinte conceptul la ședința de luni, 26 august, a prezidiului SPD. În luna decembrie, ar trebui să decidă asupra unui proiect de lege, la congresul partidului. În iunie 2017, comitetul executiv al SPD a înființat o comisie pentru impozitarea averii, prezidată de Schäfer-Gümbel.

  • De ce s-a scos?

Impozitul pe avere face parte din politica SPD, de mai mulți ani. Curtea Constituțională Federală a formulat o serie de obiecții la acest impozit, motiv pentru care el nu a mai fost perceput, din anul 1997. După mai mulți ani de examinare, Curtea Constituțională Federală a declarat, în 1995, impozitul pe avere, așa cum a fost perceput în Germania, neconstituțional. Totuși, această decizie nu clasifică impozitarea activelor de capital existente ca neconstituțională, ci doar forma în care a fost percepută ea anterior, în Germania.

Hotărârea Curții Constituționale Federale s-a referit doar la o impozitare nedreaptă, întrucât valorile imobiliare, în comparație cu alte active de capital, au fost privilegiate. În această discrepanță, judecătorii de la Karlsruhe au semnalat un tratament preferențial nejustificat, al bunurilor imobiliare.

În Germania, impozitul pe proprietate, pe moștenire, pe donații, pe câini și autovehicule se percep separat de impozitarea activelor de capital, nefiind afectate de decizia Curții Constituționale din 1995, cu efecte juridice de la finele anului 1996. De atunci nu mai există nicio impozitare a averii. Doar profiturile generate de investiții sunt supuse impozitului pe câștigurile de capital.

Până la sfârșitul anului 1996, activele de capital au fost impozitate la persoane private, dar și la persoane juridice, adică companii și alte instituții, dacă au depășit pragul de 120.000 EUR.Cota de impozitare a fost bazată pe tipul de active și a fost cuprinsă între 0,5 și 1 la sută. Ca impozit pe capital, acesta a fost calculat pe valoarea netă, astfel încât datoria existentă putea fi dedusă din totalul activelor.

  • Susținerea roș-rosu-verde

În justificarea repunerii pe tapet a problemei, președintele interimar al PSD a spus că în bugetele locale lipsesc fonduri de investiții în valoare de 150 de miliarde de euro, iar OCDE-ul avertizează de ani de zile, asupra impozitării adecvate a marelui capital.

Schäfer-Gümbel a mai subliniat că el consideră planurile sale, ca fiind constituționale: „Motivele pentru care Curtea Constituțională Federală a suspendat impozitul pe avere, în anii 90, s-a bazat pe baza de impozitare, și anume evaluarea diferită a activelor private și a celor de de afaceri. Noi vrem să modificăm acest lucru, printr-o nouă bază de evaluare.”

Schäfer-Gümbel este unul dintre cei trei președinți interimari, care conduc partidul de la demisia Andreei Nahles, după alegerile europene cu pierderi pentru SPD. Partidul este în prezent în căutarea unui succesor al acesteia și a unui profil de partid mai puternic, deoarece se află într-o criză profundă, ajungând doar la 12 până la 14,5 la sută, în sondajele la nivel federal.

Însă nu doar “roșii” susțin impozitarea averilor mari, ci și Stânga (Die Linke) și Verzii. Chiar dacă în interiorul partidului Die Grüne există păreri împărțite sau rețineri, în principiu există un consens, dacă acest impozit nu va afecta “mijlocul de aur” al economiei germane, forțand scăderi de activitate și șomaj.

Consensul însă nu e afișat prea tare, deoarece orice intervenție radicală în schema impozitării costă voturi, cum s-a întâmplat și la alegerile parlamentare din 2017, când AfD-ul a plusat și din acest motiv.