Președintele băncii centrale americane Jerome Powell a promis vineri că va acționa pentru a susține expansiunea economiei Statelor Unite dar a avertizat că Federal Reserve nu dispune de reguli și politici pentru a răspunde la provocările tensiunilor comerciale, scrie AFP.

Foto:

Dacă perspectivele economice americane rămân favorabile, Powell a descris, într-un discurs la Jackson Hole (Wyoming), o agravare a situației internaționale cauzată parțial de "incertitudinile comerciale".

Beijingul tocmai a anunțat vineri noi taxe vamale pentru importuri americane de 75 de miliarde de dolari până la finalul anului.

Powell a notat că tensiunile comerciale par să "joace un rol în încetinirea mondială și slăbirea sectorului manufacturier și a investițiilor companiilor în Statele Unite".

Dar, în acest context, el a avertizat că politica monetară nu are un set de reguli și de politici pentru a răspunde la provocări.

"Putem totuși (...) să ne concentrăm asupra modului în care chestiunile americane afectează perspectivele și să ajustăm politica noastră", a adăugat șeful Fed.

Pe scena internațională, Powell a trasat o lungă listă de obstacole economice, citând noi semne de încetinire în Germania și în China, dar și circumstanțe geopolitice precum posibilitatea în creștere a unui Brexit dur sau tensiunile din Hong Hong și criza politică din Italia.

Trump: Powell, un dușman mai rău ca Xi Jinping

La scurt timp după aceste declarații, Donald Trump s-a întrebat dacă președintele Fed nu este "un dușman mai rău" decât liderul chinez Xi Jinping.

"Ca de obicei, Fed NU A FĂCUT NIMIC", a replicat pe Twitter președintele american, după discursul prudent al Fed.