Directorul băncii centrale americane va rosti vineri la Jackson Hole un discurs crucial și va încerca să explice cum intenționează să susțină creșterea primei economii mondiale, sub ochii vigilenți ai burselor și atacurile repetate ale lui Donald Trump, scrie AFP.

Foto:

Șeful Fed va susține la ora 14,00 GMT acest discurs, pentru prima oară după reducerea dobânzilor, la finalul lui iulie, în fața bancherilor tradiționali și a economiștilor reuniți în fiecare an în prestigioasa stațiune montană Wyoming.

Bursele, care așteaptă confirmarea anticipațiilor legate de reducerea dobânzilor, s-au arătat nervoase joi. Pentru a treia oară în opt zile, curba randamentelor obligațiunilor americane s-a inversat, un semn considerat adeseori ca fiind premergător unei recesiuni în următoarele 12 - 18 luni.

Indicele Markit al activității manufacturiere a intrat în teritoriu negativ pentru prima oară de la recesiunea din 2009.

Joi dimineața, după ce în urmă cu o zi, într-o serie de tweets îl comparase pe Powell cu un jucător de golf incompetent, președintele Donald Trump, care susține dobânzi mult mai mici, și-a reluat atacurile împotriva băncii centrale.

"Federal Reserve ne împiedică să facem ce trebuie să facem", a scris el, arătând că Germania vinde "obligațiuni pe 30 de ani cu randamente negative". Trump a acuzat Fed că "dezavantajează Statele Unite față de concurenții săi".

Dobânzile de intervenție, pe care Fed le-a redus ușor la sfârșitul lui iulie, pentru prima oară în doi ani, se situează între 2% și 2,25% în condițiile în care creșterea americană este la 2,1% (în cifre anualizate în trimestrul II) în timp ce Germania pare a se îndrepta spre recesiune.

Președintele reproșează băncii centrale că a majorat, la sfârșitul lui 2018, prea rapid dobânzile și a provocat o apreciere a dolarului, ceea ce penalizează exporturile germane, în plin război comercial.

La rândul lui, Jerome Powell, care a fost numit de Donald Trump la începutul lui 2018, înainte de a cădea rapid în dizgrație, are o marjă strânsă de manevră.

El se confruntă cu o inflație slabă și încearcă să prelungească cea mai lungă perioadă de creștere economică americană din istoria modernă prin ceea ce numește o "ajustare a mijlocului ciclului" fără a promite însă "o serie de reduceri" de dobânzi.

Semnale mixte

Activitatea americană dă semnale mixte. Este vorba de un consum solid, dar o activitate manufacturieră slabă și investiții ale companiilor dezamăgitoare, în fața tensiunilor comerciale.

Următoarea reuniune monetară a Fed este prevăzută în 17 - 18 septembrie, iar bursele anticipează o nouă reducere a dobânzilor de intervenție. Dar la ce nivel?

Esther George, președintele Fed Kansas City, care a votat împotriva deciziei de reducere a dobânzilor în iulie, pare să se mențină pe poziții.

Interogată de CNBC, ea a estimat că taxele actuale sunt adecvate.

Aceasta a admis că economia se confruntă cu riscuri prin "slăbirea creșterii mondiale și gradul de incertitudine legat de chestiunile comerciale" dar își menține o proiecție de creștere de 2% pentru 2020.

Președintele Fed Philadelphia Patrick Harker a afirmat și el joi, la Jackson Hole, că înclină mai degrabă să aștepte să vadă "o anumită perioadă de timp" cum evoluează economia. În opinia sa, dobânzile sunt "aproape acolo unde ar trebui să fie".

Acesta a temporizat și în ceea ce privește importanța divergențelor între dobânzile din SUA și cele utilizate de partenerii săi.

Fed "nu poate ignora ce se întâmplă în alte părți" dar trebuie "mai întâi să facă ceea ce este potrivit pentru Statele Unite", a declarat acest responsabil.

După aceste declarații ale membrilor Fed, curba obligațiunilor Trezoreriei americane pe 2 ani și 10 ani s-a inversat ușor joi dimineața.

Acest fenomen, în care randamentele pe termen lung devin mai ieftine decât cele pe termen scurt, reflectă o orientare a investitorilor către obligațiunile americane considerat o valoare-refugiu în perspectiva unei încetiniri globale.