Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a lăudat Danemarca, în contextul neînțelegerilor dintre cele două țări legate de Groenlanda, care au dus la anularea vizitei lui Donald Trump în statul danez, scrie BBC.

În timpul unei convorbiri telefonice cu ministrul danez de Externe, Jeppe Kofod, Pompeo și-a exprimat "aprecierea pentru statul danez și pentru cooperarea de care a dat dovadă ca aliat al SUA". Kofod a fost mulțumit de "discuția sinceră, prietenoasă și constructivă".

Acest lucru s-a petrecut la scurt timp după ce președintele american a afirmat că prim ministrul danez a fost "obraznic", din cauza comentariilor sale referitoare la ideea lui Trump de a cumpăra Groenlanda. Mette Frederiksen a numit ambițiile sale de achiziționare a teritoriului danez autonom "absurde" și a spus că este "dezamăgită și surprinsă" că președintele și-a anulat vizita. Aceasta fusese programată pe 2 septembrie, la invitația reginei Margareta a II-a.

Departamentul de stat al SUA a declarat că Pompeo și Kofod au purtat o conversație prietenoasă la telefon miercuri, legată de amânarea acestei călătorii. "Secretarul a exprimat apreciere pentru cooperarea Danemarcei în calitatea sa de aliat al SUA și pentru contribuțiile la efortul comun legat de securitatea globală", a declarat purtătoarea de cuvânt Morgan Ortagus.

Kofod a afirmat că discuția a dus la afirmarea unei legături puternice între cele două națiuni.

"SUA și Danemarca sunt prieteni apropiați și aliați, cu o istorie lungă de angajament activ la nivel global", a scris acesta pe Twitter. ​