"Acţiunea guvernului se opreşte aici", a declarat premierul Giuseppe Conte miercuri după-amiază în Senat, când şi-a încheiat mandatul de 14 luni în fruntea guvernului, deschizând oficial criza politică şi instituţională şi prezentându-şi demisia preşedintelui Sergio Mattarella, care va iniţia consultări începând cu ora 16:00. În intervenţia sa, primul-ministru a apărat acţiunile întreprinse pentru ţară - "am lucrat până în ultima zi" - şi a profitat pentru a-l ataca dur pe Matteo Salvini, potrivit ANSA si Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Premierul este furios şi îl numeşte pe Salvini "iresponsabil" pentru faptul că a deschis o criză numai din "interese personale şi de partid". Conte a vorbit despre toate problemele create de liderul Ligii în timpul guvernării sale, ultima fiind chiar decizia de a provoca o criză cu riscul ca, fără un nou Executiv, ţara să nu suporte o creştere a TVA-ului: "Comportamentul ministrului de Interne arată sensibilitate instituţională slabă şi o gravă lipsă de cultură constituţională".

Şeful guvernului, care cu diferite ocazii i se adresează lui Salvini spunându-i Matteo, îl acuză că a anulat ceea ce a făcut Executivul: "Ai pătat 14 luni de activitate şi ai pus la îndoială şi munca depusă de miniştrii tăi". La un moment dat, premierul se declară "îngrijorat" de cei care "invocă proteste şi puteri depline". Conte nu a vorbit doar despre demisia sa, ci şi despre dosare delicate precum RussiaGate.

Conte îl acuză pe Salvini inclusiv că a folosit "inconştient simboluri religioase" în campaniile sale. Apoi a urmat intervenţia lui Matteo Salvini. "Mulţumesc şi, în sfârşit: aş reface tot ce am făcut", a spus vicepremierul Matteo Salvini în Senat. "Nu mi-e frică de judecata italienilor". Sunt aici "cu marea forţă de a fi un om liber, prin urmare înseamnă că nu mi-e frică de părerea italienilor, în această sală sunt femei şi bărbaţi liberi şi femei şi bărbaţi mai puţin liberi.

Cui îi este frică de judecata poporului italian nu este o femeie sau un bărbat liber". "Dacă cineva de câteva săptămâni sau luni se gândea la o schimbare de alianţă, să renunţe la Ligă şi să se alieze cu PD, trebuia doar să spună. Nouă nu ne este frică", a mai spus Salvini. "Libertatea nu constă în a avea stăpânul corect, ci în a nu avea niciun stăpân", a spus Matteo Salvini, citându-l pe Cicero.

"Nu vreau o Italie sclavă, nu vreau lanţuri, nu lanţuri lungi. Suntem ţara cea mai frumoasă şi potenţial cea mai bogată din lume şi m-am săturat ca fiecare decizie să depindă de semnătura unui oarecare funcţionar european, suntem sau nu suntem liberi?". "Italienii nu votează pe baza unui rozariu, ci cu mintea şi cu inima. Protejarea inimii imaculate a Mariei pentru Italia o să o cer cât timp voi trăi, nu îmi este ruşine, dimpotrivă sunt ultimul şi cel mai umil martor".

"Voi citaţi-l pe Saviano, noi pe Sfântul Ioan Paul al II-lea, el scria şi spunea că încrederea nu se obţine prin simple declaraţii sau prin forţă, ci prin gesturi şi fapte concrete, dacă vreţi să finalizaţi reformele, noi suntem aici. Dacă vreţi să guvernaţi cu Renzi, felicitări..." "Ar fi simplu să asistăm la spectacol zâmbind, dar situaţia impune un surplus de responsabilitate. Dumneavoastră domnule premier vă daţi demisia azi şi guvernul pe care l-aţi definit populist a eşuat şi UE ne spune că experimentul populist funcţionează în campania electorală, dar nu atât de bine când trebuie să guvernăm", a declarat Matteo Renzi.

"Nu s-a votat niciodată toamna, trebuie evitată creşterea TVA-ului şi este nevoie de un guvern nu pentru că noi vrem să revenim, ci pentru că creşterea TVA aduce cu sine crize de consum, nu este o lovitură de stat schimbarea guvernului, acesta este Parlamentul, nu barul Papeete". Cuvintele lui Conte sunt "de apreciat", dar "există riscul de auto-absolvire de vină", a spus într-un comunicat secretarul PD, Nicola Zingaretti.

De aceea, "orice nouă fază politică nu poate să nu pornească de la recunoaşterea acestor limite structurale a ceea ce s-a întâmplat în aceste luni". Miercuri, la ora 16:00, preşedintele ţării Sergio Mattarella va începe consultările cu formaţiunile politice pentru formarea noului Guvern.