Președintele Vladimir Putin a spus miercuri că Statele Unite se află în poziția de a desfășura o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze, informează Reuters.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră cu configuraţie convenţională care şi-a atins ţinta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Putin, care a vorbit în timpul vizitei sale în Helsinki, a spus că Washintonul ar putea să folosească sistemele de lansare din România și Polonia pentru a lansa rachete și că Rusia va trebui să răspundă într-un mod corespunzător și de reciprocitate.

"Lansările acestei rachete pot fi efectuate de pe sistemele de (lansare) amplasate deja în România şi Polonia. Nu trebuie să schimbe decât software-ul. Şi nu cred că partenerii noştri americani vor informa nici măcar Uniunea Europeană în această privinţă. Aceasta implică noi ameninţări pentru noi la care trebuie să reacţionăm”, a spus Putin.

SUA s-au retras oficial pe 2 august din Tratatul pivind Forţele Nucleare Intermediare (INF), după ce au acuzat Rusia de încălcarea pactului, acuzaţie respinsă de Moscova.

Rusia și China cer convocarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (ONU) după ce Statele Unite au lansat recent o rachetă de croazieră cu rază intermediară de acțiune, primul test de acest fel efectuat de forțele americane după retragerea din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), potrivit Mediafax.

Potrivit unui document văzut de reporterii agenției Reuters, Rusia și China cer convocarea consiliului în legătură cu "afirmații ale oficialilor americani privind planurile de a dezvolta și instala rachete cu raze medii de acțiune".

Oficialii de la Beijing și Moscova solicită ca organismul internațional să fie convocat joi.