Președintele PSD Viorica Dăncilă și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu se întâlnesc miercuri după-amiază la Vila Lac, au declarat surse din PSD, Hotnews.ro. Ședința Coaliției are loc în contextul în care ALDE amenință cu ieșirea de la guvernare dacă premierul Dăncilă nu vine cu un nou program politic și cu o restructurare a Guvernului. Reamintim că președintele PSD a lipsit de la ultima ședință a Coaliției iar solicitările liderului ALDE nu au primit răspuns.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate, viitorul Coaliției va fi decis azi, la ședința de la vila Lac. "Se vor pune cărțile pe masă și se vor cere clarificări din partea partenerilor de guvernare. ALDE să-și exprime clar opțiunea înaintea începerii sesiunii parlamentare. Se așteaptă ca soarta Coaliției să fie decisă azi", au explicat sursele citate.

Liderii Coaliției au avut luni programată o sedință la Vila Lac pentru a discuta despre colaborarea PSD-ALDE. Președintele PSD, Viorica Dăncilă a absentat de la întâlnire, invocând probleme de sănătate iar Călin Popescu Tăriceanu a fost nevoit să-și lase aghiotanții să discute cu Mihai Fifor și Eugen Teodorovici.

La câteva ore după desfășurarea ședinței Coaliției, liderii ALDE din teritoriu au început atacurile la adresa partenerilor de guvernare.

Ce se întâmplă dacă ALDE iese de la guvernare?

În prezent PSD are în Parlament 208 voturi, insuficiente totuși ca să atingă majoritatea, care este de 233 de voturi. Pentru a menține guvernarea, social-democrații ar mai avea nevoie de 25 de voturi pe care, susțin surse din PSD, le pot primi de la o parte dintre reprezentanții minorităților, altele decât cele maghiare. Minoritățile au 17 de voturi iar la acestea s-ar mai adăuga alte 10 voturi ale parlamentarilor independenți, cu care PSD este pregătit să negocieze. De asemenea parlamentarii PRO-România, controlați de fostul premier Mihai Tudose, ar putea da o mână de ajutor pesediștilor (așa cum au mai făcut-o când PSD a avut nevoie de ajutor la Camera Deputaților).

Reamintim că UDMR a anunțat public că nu negociază cu PSD pentru susținerea Guvernului. Dincolo de declarațile politice reprezentații UDMR sunt dispuși să negocieze, susțin sursele HotNews.ro

Dacă ALDE iese de la guvernare, Guvernul Dăncilă poate rămâne în funcție ca guvern minoritar.

Mai exact, Dacă ALDE iese de la guvernare, premierul poate să vină cu propunerea de restructurare a Guvernului și trebuie să primească un vot în Parlament. Dacă pică propunerea, Guvernul rămâne în funcție iar Viorica Dăncilă poate să numească interimari pe posturile ALDE pe o perioadă de 45 de zile.

După aceasta, Guvernul poate veni din nou în Parlament cu o nouă propunere de restructurare și dacă și aceasta pică se mi poate prelungi cu încă 45 de zile interimatul.

De menționat este că niciun partid de opoziție nu dorește să-și asume guvernarea cel puțin acum înaintea alegerilor prezidențiale.