Secretarul american de Stat Mike Pompeo a declarat că Statele Unite vor lua orice măsuri pot pentru a se asigura că petrolierul iranian Grace 1 nu livrează petrol în Siria, lucru care ar contraveni sancțiunilor impuse de SUA, scrie Mediafax, citând Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Am fost clari că oricine atinge, susține sau permite petrolierului să acosteze riscă să fie vizat de sancțiuni din partea Statelor Unite”, a declarat Pompeo.

„Dacă acea navă se îndreaptă spre Siria, vom lua orice măsuri consistente cu sancțiunile pentru a preveni acest lucru”, a adăugat secretarul de Stat.

Nava Grace 1, redenumită Adrian Darya, a părăsit Gibraltarul în data de 18 august. Petrolierul a fost capturat pe 4 iulie, în Strâmtoarea Gibraltar, de Forţele navale regale britanice, sub acuzaţia că ar încălca sancţiunile Uniunii Europene impuse Siriei. Cazul a atras reacţia vehementă a Iranului, care a capturat o navă comercială britanică în Strâmtoarea Hormuz.

Curtea Supremă din Gibraltar a aprobat joi eliberarea imediată a petrolierului iranian Grace 1, aflat sub pavilion panamez, în pofida eforturilor depuse de Statele Unite de a bloca eliberarea navei. Regimul de la Teheran nu a oferit vreo garanție că tancul petrolier Grace 1 nu se va îndrepta spre Siria în urma eliberării de către autoritățile din Gibraltar, a declarat vineri Abbas Musavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Iran.