Pădurea tropicală amazoniană de pe teritoriul Braziliei s-a confruntat cu un număr record de incendii în acest an, potrivit noilor date oferite de agenția de cercetare spațială a țării, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Institutul Național pentru Cercetare Spațială (Inpe) susține că datele strânse cu ajutorul sateliților dezvăluie o creștere de 83% în ceea ce privește numărul incendiilor, față de aceeași perioadă a anului 2018.

Raportul apare la câteva săptămâni după ce președintele Jair Bolsonaro a concediat șeful agenției, din cauza unui conflict privind datele legate de problema defrișărilor.

Fumul produs de incendii a întunecat cerul orașului Sao Paulo luni timp de aproximativ o oră. Fumul a fost adus de vântul puternic de la 2.700 de km distanță.

Inpe a depistat peste 72.000 de incendii în perioada ianuarie-august, cel mai mare număr de la începutul monitorizării, în 2013. Agenția susține că a observat peste 9.500 de incendii de pădure numai de joi, cele mai multe în regiunea amazoniană. Incendiile de pădure se produc frecvent în sezonul secetors în Brazilia, însă o parte sunt cauzate și pentru a putea defrișa ilegal teritorii.

Bolsonaro nu a acordat importanță acestor noi date, susținând că este sezonul "queimada", când fermierii folosesc focul pentru a curăta terenurile. Inpe însă insistă că numărul incendiilor nu este unul normal pentru această perioadă.