​După explozia din nordul Rusiei, care a implicat material nuclear, au apărut temeri că dimensiunile reale ale accidentului sunt ascunse, așa cum s-a întâmplat la Cernobîl. Radiațiile din Europa sunt însă în limite „naturale”, iar un expert explică cel mai pesimist scenariu pentru România.

Zona de test din apropiere de NyonoksaFoto: Google Maps

În România, speculațiile cu privire la nivelul radioactivității după accident au înflorit: s-a vorbit în mediul online și pe WhatsApp chiar despre iminența unui „nor radioactiv” care va veni deasupra țării, lucru dezmințit rapid de autorități.

Petre Cornel Min, șeful Centrului de Răspuns la Urgențe de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a explicat pentru Europa Liberă că valorile înregistrate deasupra Europei reprezintă „fondul natural” de radiații, înregistrat în mod constant: „Noi trăim în permanență cu radiații – solare, din scoarța terestră, la un moment dat a fost la modă discuția despre radon. Radonul se găsește în scoarța terestră și este emis în atmosferă, el contribuie la nivelul radiațiilor. Faptul că acum nivelul este foarte scăzut ne arată că nu există un factor de risc”.

CITEȘTE CONTINUAREA PE EUROPA LIBERĂ