​Președintele României, Klaus Iohannis, efectuează, marți, o vizită în Statele Unite, având programată o întâlnire de o oră și jumătate cu omologul său american, Donald Trump, la Casa Washington, conform programului oficial transmis de Administrația Prezidențială de la București.

Iohannis și TrumpFoto: Presidency.ro

Sosirea președintelui Iohannis la Casa Albă este programată pentru ora 14.00, ora locală (ora 21.00, ora României), la intrarea South Portico. Președintele României urmează să fie întâmpinat de către preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Președintele român va semna în Cartea de Onoare și va avea loc prezentarea delegaţiilor în sala Diplomatic Reception de la Casa Albă.

De la ora 14.10 (21.10, ora României), sunt programate convorbiri tete-à-tête între cei doi lideri, în Biroul Oval, urmate de convorbiri oficiale cu participarea membrilor delegațiilor oficiale, la Cabinet Room.

La ora 15.30 (22.30, ora României) vizita este programată să se încheie, cei doi lideri luându-și rămas bun.

Cel puțin în forma inițială, programul nu prevede vreo conferință de presă sau o declarație a celor doi lideri.

Hotnews.ro va relata pentru cititorii săi de la Washington, prin corespondentul său trimis la fața locului.

Mizele întâlnirii Iohannis-Trump de la Casa Albă

Energia, securitatea și parteneriatul strategic între România și SUA sunt principalele puncte pe care le va discuta Klaus Iohannis cu omologul american, Donald Trump, în timpul vizitei pe care o va face președintele român la Washington, pe 20 august.

Klaus Iohannis a dezvăluit, săptămâna trecută, într-o întâlnire cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni principalele teme ale vizitei sale la Washington:

  • Energia, securitatea și parteneriatul strategic dintre SUA și România vor fi principalele teme de discuție.
  • Vizita a fost dorită „de ceva vreme” de cei doi lideri, dar acum au permis agendele celor doi.
  • România își subliniază angajamentul de a asigura 2% din PIB pentru apărare, conform obligațiilor asumate de statele NATO.
  • Pe partea energetică, România este interesată de o mai mare implicare a SUA în regiunea Mării Negre. România a insistat pentru implicarea SUA pe partea energetică la Inițiativa celor 3 Mări, la cel de-al treilea summit al acestui format de cooperare, care a avut loc la București, în perioada 17–18 septembrie 2018.
  • România a introdus în dezbaterile NATO securitatea în zona Mării Negre, cu interes pentru implicarea mai mare a SUA.
  • Pe zona de energie, Klaus Iohannis crede că Guvernul Dăncilă are deschidere ca în lunile următoare să „repare anumite chestiuni care nu au fost bine gândite”, în privnța OUG 114/2018 și a Legii offshore, de care s-au plâns companiile energetice.
  • Potrivit unor informații HotNews, Guvernul României aștepta din partea companiei americane ExxonMobil decizia finală de investiție în Marea Neagră. Pe cealaltă parte, americanii au transmis că nu iau decizia finală de investiții până nu vine Guvernul cu niște ordonanțe de urgență, care să modifice Legea Offshore și OUG 114/2018. În acest context, Klaus Iohannis spune că „România dorește ca ExxonMobil să rămână în proiectul din Marea Neagră (de exploatare a gazelor - n.r.), însă ni s-a transmis că o decizie a ExxonMobil vine dintr-o politică globală a companiei”.
  • Pe de altă parte, Statele Unite au îngrijorări, împărtășite și de România, privind dependența în creștere a Europei de gazul rusesc și de conducta Nord Steam II.
  • Vor fi discutate și aspecte legate de înzestrarea forțelor armate române, prin contractele semnate cu companii americane, în principal programul de rachete de interceptare Patriot, realizat de compania americană Raytheon. Dacă va fi cazul, vor fi aduse în discuții și eventuale noi programe de înzestrare.
  • La solicitarea SUA, România a decis la cea mai recentă ședință CSAT creșterea numărului de militari români în Afganistan. „Aici sunt chestiuni politice și emoționale”, a spus Iohannis. În prezent, România are 1.033 de militari în misiuni externe, din care 762 în Afganistan, în cadrul Resolute Support Mission (RSM), misiune a NATO.
  • Pe de altă parte, România vrea ca SUA să staționeze mai mulți militari americani pe teritoriul românesc, ca o garanție de securitate sporită. „Vrem să discutăm despre numărul de soldați americani din România. Noi avem disponibilitate să găzduim efective mult mai mari”, a spus Klaus Iohannis, marți, la Cotroceni.
  • Klaus Iohannis va readuce în discuție problema vizelor de SUA pentru cetățenii români, însă Congresul SUA trebuie să ia o eventuală decizie pentru includerea României în programul Visa Waver. De asemenea, problema vizelor va fi adusă în discuție și din perspectiva reciprocității SUA-Uniunea Europeană. În decembrie 2018, Comisia Europeană a reiterat apelul adresat Statelor Unite în sensul eliminării vizelor de călătorie pentru toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv pentru România.
  • Dacă va fi adusă în discuție și UE, România va fi un promotor al dezvoltării relației transatlantice SUA-UE.

De asemenea, pe 6 august, Casa Albă a comunicat oficial că „cei doi lideri vor discuta despre cele mai bune modalități de a răspunde numeroaselor provocări de securitate comune cu care se confruntă Statele Unite și România și modalitățile de a promova un comerț echitabil și reciproc și parteneriate energetice”.

Vizita are loc cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului și a 15 ani de la aderarea României la NATO, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

„Președintele (Donald Trump) așteaptă cu nerăbdare să celebreze aceste aniversări importante împreună cu președintele Iohannis”, se mai arată în acest comunicat.

La scurt timp după comunicatul Casei Albe, Administrația prezidențială a anunțat că „președintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua în perioada 19-20 august a.c. o vizită la Washington D.C., la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump”.

„Cu prilejul întrevederii, Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald J. Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar și economic.

Președintele României va evidenția, și cu această ocazie, faptul că țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Aceasta va fi cea de-a doua vizită pe care președintele Klaus Iohannis o face la Casa Albă, după cea din iunie 2017, când s-a întâlnit cu Donald Trump.