Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, că Vama va fi scoasă din subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va fi o structură separată sub autoritatea ministrului de Finanţe, scrie Agerpres. "Se va crea o structură separată, independentă total, sub autoritatea ministrului de Finanţe, deci nu subordonată cuiva. Ce rămâne în ANAF se rearanjează, regiunile dispar ca şi putere, pentru că nu este corect ca să aibă regiunea decizia când la judeţ e problema. Partea de contestaţii pleacă de la ANAF la Finanţe, pentru că nu ANAF-ul trebuie să judece ceea ce tot ANAF-ul a spus", a explicat Teodorovici, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi români plecaţi în străinătate.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul Eugen Teodorovici, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, au participat vineri la evenimentul "Ziua Diasporei - Negreşti-Oaş este Acasă". Evenimentul a fost organizat în premieră de Primăria oraşului Negreşti-Oaş, în parteneriat cu Fundaţia Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

Proiectul fusese anunțat încă din iunie și, potrivit intențiilor inițiale, se dorea trecerea vămilor de la ANAF în subordinea Minsterului Finanţelor. Conform proiectului inițial, Autoritatea Vamală Română urma să preia atribuţiile, posturile şi personalul actualei Direcţii Generale a Vămilor, aflată în subordinea ANAF. Preşedintele noii autorităţi vamale va fi numit de prim-ministru, la propunerea ministrului finanţelor.

De asemenea, vor fi înfiinţate noi regionale vamale, iar controlul intern pentru activităţile autorităţii va fi făcut de structurile de specialitate din Ministerul Finaţelor. Personalul preluat de noua autoritate vamală îşi păstrează toate drepturile salariale, însă în urma reorganizării nu este exclusă o reducere de personal.

Autoritatea va asigura administrarea impozitelor, taxelor şi a altor venituri bugetare şi aplicarea politicii şi legislaţiei vamale. Va asigura control operativ si inopinat privind prevenirea, descoperirea şi combaterea oricăror acte şi fapte care au ca efect frauda vamală, precum şi a altor fapte date prin lege în competenţa sa.

Ministerul Finanţelor Publice susţine că înfiinţarea unei Autorităţi Vamale aflate în subordinea ministerului va duce la eficientizarea controlului în vămi şi la creşterea încasărilor la buget.