Uniunea Europeană se pregăteşte de o toamnă intensă. După alegerile din luna mai şi ocuparea celor mai înalte funcţii, toţi s-ar aştepta ca Bruxelles-ul să tureze motoarele pentru a începe, în sfârşit, să se ocupe de multele probleme cu care UE se confruntă în prezent, potrivit Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Însă, în loc să facă acest lucru, Uniunea se pregăteşte de o toamnă electorală. În Germania se vor organiza alegeri în trei landuri din regiunile estice. Dacă rezultatul lor nu va fi favorabil coaliţiei de guvernământ este foarte probabil ca aceasta să se prăbuşească şi ţara să se îndrepte spre alegeri anticipate. Şi Austria va organiza un scrutin în septembrie, după "divorţul" dintre dreapta şi extrema-dreaptă.

În Spania, în zilele următoare se va acorda o ultimă şansă negocierilor între partide. Dacă vor fi din nou fără rezultat, cea de-a patra economie ca mărime a Zonei Euro va fi silită să organizeze alegeri în luna noiembrie, înregistrând astfel mai bine de jumătate de an fără guvern, ceea ce îi face pe mulţi să spună că Spania a început să semene cu Italia.

Italia, la rândul ei, merge dintr-o criză politică în alta, într-o cursă nemiloasă pentru putere. Alegerile anticipate sunt considerate o chestiune de timp şi singurul lucru care pare a fi capabil să le împiedice ar fi datoria uriaşă a ţării şi depunerea noului buget.

Şi, desigur, avem şi Marea Britanie care, teoretic, se va retrage din UE până la data de 31 octombrie. Procedurile legate de Brexit sunt în plină desfăşurare şi este posibil ca pentru a se evita o ieşire fără acod, ţara să se îndrepte spre alegeri anticipate, cu toate posibilităţile deschise, inclusiv să se schimbe datele astfel încât Marea Britanie să rămână membru UE.

Pe de altă parte, în Portugalia şi Polonia se vor desfăşura alegeri parlamentare, iar în Croaţia şi România alegeri prezidenţiale.

Dezvoltarea economică înregistrează în continuare un ritm modest, criza migranţilor se perpetuează provocând fricţiuni între statele-membre, iar alienarea europenilor şi tendinţele de dezintegrare existente creează un cadru sufocant în ceea ce priveşte direcţia spre care ar trebui să meargă UE. Însă până ce situaţia nu se va limpezi, în special în Germania, să nu ne aşteptăm să vedem mişcări spectaculoase.