Economia a încetinit după primele 6 luni la 4.7% (date semnal) - Hotnews Mobile
1 € 4,7769 1 USD 4,3101miercuri 29 ian 2020

Economia a încetinit după primele 6 luni la 4.7% (date semnal)

de DP Miercuri, 14 august 2019, 9:08
- a A+
Imagine
În semestrul I 2019, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2018, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 4,8% pe seria ajustată sezonier, arată datele transmise miercuri de INS. Comparativ cu primul trimestru, în trimestrul al doilea, PIB-ul a crescut cu 1%. În trimestrul al doilea, comparativ cu același trimestru din 2018, creșterea a fost de 4,4% pe seria brută şi cu 4,6% pe seria ajustată sezonier, mai arată datele INS.Datele nu sunt surprinzătoare, câtă vreme avem pe de o parte re-dinamizarea consumului intern, dar în același timp asistăm și la decelerarea economiilor partenere din Vestul Europei, principala destinație a cererii externe. Economia Germanie s-a contractat în al doilea trimestru cu 0.1%, de pildă.

​Pe partea de consum intern, dinamica anuală (deși în accelerare în iunie) e încă sub ritmul potențial pentru a 11-a lună la rând, în pofida creșterii semnificative a venitului real disponibil al populației în ultimele luni (cu un ritm anual de peste 10%), arată o analiză a Băncii Transilvania. Astfel, conform INS volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu un ritm lunar de 1.3% în iunie. În dinamică an/an volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a accelerat de la 4.1% în mai la 4.9% în iunie. Prin urmare, în primul semestru al anului curent volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a crescut cu 6.8% an/an.

Conform scenariului de bază al BT, dinamica anuală a consumului privat ar putea accelera de la 5.2% în 2018 la 6.3% în 2019, evoluție determinată de mix-ul relaxat și nesustenabil de politici economice. Pe de altă parte, ritmul anual al consumului privat ar putea decelera la 5% în 2020, ca urmare a perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne (în contextul nivelului ridicat al deficitelor gemene). Pentru 2021 ne așteptăm la o re-accelerare a consumului privat la 5.2% an/an.

Cât despre evoluția comenzilor noi în industria prelucrătoare în primul semestru al anului curent, statisticile indică o evoluție sub ritmul potențial (la fel ca în cazul consumului intern) pentru a cincea lună consecutiv în iunie, pe fondul resimțirii tensiunilor comerciale globale și provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic intern. În primul semestru din 2019 comenzile noi în industria prelucrătoare au consemnat un avans de 5.4% an/an.

Conform scenariului macroeconomic central BT investițiile productive în economia națională ar putea crește cu dinamici medii anuale de 4.1% în 2019, 3.2% în 2020 și 3.5% în 2021. Subliniem faptul că dinamica investițiilor productive pe plan intern în ultimii cinci ani a fost una lentă, inferioară celei înregistrate la nivelul Zonei Euro (principalul partener economic). În acest context atragem atenția la potențialul ridicat pentru dinamizarea investițiilor pe plan intern în ciclul economic viitor, concretizarea acestuia fiind dependentă, în primul rând, de ameliorarea mix-ului intern de politici economice (inclusiv accelerarea reformelor structurale).


3661 de afisari


Ritmul cresterii Romaniei ramane in topul european
animatron [utilizator], Miercuri, 14 august 2019, 9:33
+4/10
Romania se situeaza de ani de zile printre tarile din UE cu cele mai rapide rate de crestere ale PIB.
E pozitiv, volumul PIB-ului e un factor important in evaluarea unei tari la nivel de negocieri internationale. Ne situam in primele 50 de state ale lumii.
"Greutatea" Romaniei creste in interiorul UE si asta se vede si la anumite numiri in institutiile UE sau NATO.

Negativ e ca suntem peste potential, crestem prea repede, deci economia noastra nu poate absorbi nivelul cererii de consum, asa ca aducem masiv din afara, bunuri si produse, ceea ce inseamna deficit comercial, miliarde de euro pleaca din economia noastra spre alte economii, ii ajutam pe altii la PIB (vezi cazul Ungariei, care face excedent de sute de milioane cu Romania si a devenit "conectata" la ritmul nostru).

Pozitiv e ca nivelul de consum ramane "sub potential", recent au scazut si importurile in raport cu exportul (deficit comercial mai mic)

Guvernul trebuie neaparat sa promoveze constant si intensiv investii in activitati care sa aduca plusvaloare economica.
Daca tot facem datorie, sa o facem pentru investitii, nu pentru salarii la bugetari.

La investitii productive suntem clar in urma altor tari, e subliniat si in articol.
Evident, astfel de investitii "productive" vor fi stimulate si de investitiile in infrastructura, transportul e alt domeniu care are mari intarzieri (autostrazi, cai ferate modernizate, aeroporturi regionale, transport fluvial).

In afara tarelor binecunoscute ale coalitiei de guvernare PSD-ALDE-UDMR, ne mai loveste si scaderea activitatii in zona euro, principalul nostru partener comercial fiind UE.

Planul guvernului de a obtine o crestere de 5,5% pare deocamdata nerealist, mai degraba va fi spre 4-4,5% daca nu se face nimic pentru o stimulare masiva (alta decat cresterea consumului intern prin mariri de salarii si pensii).

PSD-ul e condamnat sa aiba succes in politica economica, altfel pierde toate alegerile care urmeaza.
imi place prezentarea
cucuveauamov [utilizator], Miercuri, 14 august 2019, 9:53
+3/17
daca erau "ai nostri" la putere, titlul ar fi fost: una din cele mai mari cresteri din Europa, 4,7%
inca 11 comentarii comenteaza
Cookie Settings