​"Nu numai că Bulgaria continuă să lupte pentru ca Volkswagen să își construiască următoarea fabrică în țara noastră, dar avem și șansele noastre ca acest lucru să se întâmple. Am găsit modalități de a optimiza oferta noastră", a declarat fostul președinte bulgar (2012-2017) Rosen Plevneliev, la Nova Tv. Plevneliev este şi preşedinte al Automotive Cluster Bulgaria, scrie Dnevnik, preluat de Rador.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

După cum se ştie, Bulgaria concurează cu Turcia pentru noile capabilități ale gigantului auto. "Vom continua să luptăm cu toate metodele legale, spunând companiei Volkswagen că suntem mândri că suntem membri ai UE și NATO și că noi suntem țara din UE și NATO care le oferă cele mai bune condiții", a mai spus Plevneliev. Potrivit afirmaţiilor sale, toată lumea în Balcani urmărește foarte atent ce se va întâmpla.

"Dacă Volkswagen alege Turcia, acest lucru va transmite un semnal extrem de rău tuturor oamenilor care gândesc democratic în Balcani", a mai spus Rosen Plevneliev.

El nu a fost de acord cu teza premierului din Saxonia Inferioară, potrivit căruia investiția Volkswagen în Turcia va sprijini oamenii care gândesc democratic acolo.

"Adevărul este că suntem la final. Adevărul este că încă nu există nicio decizie. Până când una dintre cele două țări nu semnează un contract cu Volkswagen, ambele părți continuă să concureze. Un concern precum Volkswagen nu va permite ca pe ultima sută de metri să rămână doar un participant, care la un moment dat să nu îşi ţină promisiunile și să stea cu mâinie încrucişate", a mai menţionat Plevneliev.

Potrivit acestuia, alegerea arată în prezent astfel: "Pe de o parte, avem un stat membru al UE și al NATO, care are costuri de producție mai rentabile și este mult mai previzibil. Pe de altă parte, avem Turcia, cu toate problemele ei. Alegerea Volkswagen trimite un semnal foarte puternic comunităților democratice din regiune". Rosen Plevneliev consideră că, dacă Bulgaria va fi aleasă, aceasta va spori considerabil poziția atât a UE, cât și a Germaniei legat de Balcani.

"Dacă Turcia va fi aleasă, atunci pierdem iluzia că totul este o problemă de drepturi și libertăți ale omului, dar de fapt este o chestiune de bani, iar acolo dictatorul a promis mai mulți bani", a adăugat el.

Legat de atacul cibernetic împotriva Agenţiei Naţionale pentru Venituri, Rosen Plevneliev a spus că astfel de cazuri creează probleme pentru mediul de afaceri din Bulgaria. "O astfel de scurgere poate avea legătură şi cu politicul, și cu anumite scenarii legate de şantajarea statului sau a afacerilor. Prin urmare, astfel de lucruri nu ar mai trebui să se întâmple. Categoric, în acest caz, ar trebui să existe condamnați", a mai spus el.

Primele informații conform cărora Volkswagen intenționează să construiască o nouă fabrică de mașini Skoda în afara Cehiei și, printre potențialele locuri, sunt țări de la est, ca Bulgaria, au apărut în ziarul Handelsblatt, în noiembrie anul trecut. Ulterior, a devenit clar că acolo se vor fabrica mașini de la mai multe mărci ale concernului.

Potrivit unui articol de ziarul Capital, investiția este estimată la peste 1,6 miliarde de euro, iar peste 5.000 de persoane vor fi angajate direct. Ca potenţiale locaţii pentru uzină este menţionată platforma fostului combinat metalirgic Kremikovtzi şi terenuri din zona industrială Rakovski, în apropiere de Plovdiv.

Există deja peste 230 de firme în Bulgaria care produc componente pentru industria auto și angajează peste 60.000 de oameni.

"Chiar dacă nu se întâmplă cu Volkswagen, vom avea o fabrică de mașini, asta vă pot garanta”, a declarat premierul Boiko Borisov jurnaliștilor bulgari care îl însoţesc în vizita în Turkmenistan. De asemenea, săptămâna trecută, un articol din ziarul german Handelsblat a dezvăluit că el a promis Volkswagen o politică favorabilă afacerilor și subvenții guvernamentale.