Un manifestant rus bolnav de diabet, arestat vineri în cadrul unei anchete pentru "tulburări masive", a fost internat în stare gravă, după ce a fost privat de insulină, scrie duminică presa rusă, preluată de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Autoritățile ruse se confruntă de trei săptămâni cu cea mai importantă mișcare de contestare după revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin, în 2012, opoziția cerând admiterea candidaților săi la alegerile locale din 8 septembrie.

"Este la reanimare, starea sa este gravă", a declarat biroul de presă al spitalului moscovit Eramișanțeva pentru agenția de presă Ria Novosti, în timp ce postul independent de radio Ecoul Moscovei, citând surse din serviciile de sănătate, a precizat că starea sa este "serioasă dar stabilă".

Dmitri Vasiliev, 43 de ani, realizator pentru televiziunea rusă Doctor TV, a fost arestat vineri seara. "Mă duc la Comitetul de anchetă. Sunt suspect într-un dosar de tulburări masive datând din 27 iulie", a scris el pe Facebook.

După o noapte de interogatorii, a fost privat de insulină când a fost încarcerat, a precizat pentru site-ul de știri Mediazona o avocată a ONG-ului OVD-Info, Tatiana Prilipko. Bărbatul a fost transferat la spital în cursul zilei de sâmbătă, a precizat ea.

Dmitri Vasiliev este al 30-lea manifestant anchetat pentru "tulburări masive" după un protest neautorizat din 27 iulie, soldat cu peste 1.400 de arestări. Riscă până la 15 ani de închisoare.

Mai multe proteste au fost reprimate dur de autorități. Sâmbătă, un nou protest, de această dată autorizat, a reunit 50.000 de persoane la Moscova, potrivit unui ONG specializat în estimarea numărului participanților la manifestații.

Este cea mai puternică mobilizare de la începutul mișcării. Poliția a anunțat arestarea a 136 de persoane, ONG-ul OVD-Info vorbește despre 256.