Rusia recunoaște caracterul nuclear al exploziei din Arhaghelsk, după două zile de tăcere, dar spune că nu există niciun pericol - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,1874luni 28 sep 2020

Rusia recunoaște caracterul nuclear al exploziei din Arhaghelsk, după două zile de tăcere, dar spune că nu există niciun pericol

de R.M. Sâmbătă, 10 august 2019, 15:36
- a A+
Imagine
După două zile de tăcere, Rusia a recunoscut sâmbătă că explozia care a avut loc joi la o bază de lansare de rachete în Marele Nord a avut un caracter nuclear, revizuind totodată în creștere bilanțul, la cinci morți, scrie AFP.


Într-un comunicat, agenția nucleară rusească Rosatom a anunțat că cinci membri ai personalului său au murit în această explozie, adăugând că alte trei persoane au fost rănite și au arsuri.

Rosatom a precizat că personalul său furniza suport tehnic pentru "sursa de energie cu izotopi" a motorului rachetei, în condițiile în care armata nu a descris accidentul ca implicând combustibil nuclear.

Imediat după accident, ministerul Apărării a indicat doar că incidentul s-a produs în timpul testării unui "motor de rachetă cu combustibil lichid" și că doi "specialiști au murit în urma rănilor".

Nu este clar deocamdată dacă cei cinci morți evocați de Rosatom includ și "specialiștii" a căror moarte a fost anunțată de armată.

Autoritățile au prezentat foarte puține detalii legate de accidentul care a avut loc la o bază militară din apropiere de localitatea Nyonoksa, deschisă în 1954 și specializată în testarea rachetelor flotei Rusiei, în special rachete balistice.

Dacă armata rusă și un purtător de cuvânt al guvernatorului regional au declarat joi că "nu există contaminare radioactivă", primăria din Severodvinsk, oraș cu 190.000 de locuitori la circa 30 de km de bază, a afirmat pe site-ul său că a fost înregistrată "o scurtă creștere a radioactivității".

Postarea a fost ulterior ștearsă de pe site-ul primăriei.

"Scurtă" creștere a radioactivității


Un responsabil local al apărării civile, Valentin Magomedov, a declarat pentru agenția de presă TASS că nivelul radiațiilor a urcat până la 2.0 microsievert pe oră timp de 30 de minute, limita reglementată de expunere fiind de 0,6 microsievert pe oră.

Sâmbătă, Greenpeace Rusia a publicat o scrisoare a unor angajați ai centrului de cercetări nucleare care oferă aceeași cifră, dar care afirmă că radiațiile au durat cel puțin o oră, fără ca acest lucru să reprezint un risc pentru sănătate, potrivit acestor responsabili.

Locuitorii din Severodvinsk s-au grăbit vineri să cumpere stocuri de iod și alte produse care conțin iod din farmacii.

"Evenimentele de ieri (joi) au bulversat orașul. Oamenii au intrat în panică. Într-o oră am vândut toate stocurile", a declarat pentru AFP o farmacistă din oraș, Elena Varinskaia.

Un expert al Institutului de cercetări nucleare din Moscova, Boris Juikov, a declarat pentru cotidianul RBK că sursele de energie cu izotopi sunt folosite în principal pentru industria spațială și nu prezintă în general pericole pentru utilizatori.


37254 de afisari3.6 roentgen, not great not terrible
marianmarian [utilizator], Sâmbătă, 10 august 2019, 16:26
+29/31
Hai ca m-am prins care-i faza. Suparati pe versiunea HBO a dezastrului de la Cernobil, au hotarat sa filmeze propria versiune, cu decoruri reale si actiune real time.
3.6 Roentgen per hour, not bad, not terrible
Itsoc [utilizator], Sâmbătă, 10 august 2019, 16:11
+27/29
inmultiti cu 10 tot ce declara rusii.
inca 46 de comentarii comenteaza
Cookie Settings