Circa 50.000 de persoane s-au adunat sâmbătă la Moscova pentru a protesta față de excluderea candidaților opoziției la alegerile locale din septembrie, potrivit ONG Compteur Blanc, specializat în estimarea numărului manifestanților, scrie AFP.

Nou protest in MoscovaFoto: Captura YouTube

UPDATE 18.15 Numărul protestatarilor a fost de aproximativ 50.000, potrivit ultimelor estimări. Poliția a ridicat până acum 162 manifestanți.

"La 15.00, 40.000 de persoane", a anunțat OBG-ul pe pagina sa de Facebook.

Această cifră se înregistrează în condițiile în care toți liderii opoziției sunt arestați.

Privată de aproape toți liderii săi, închiși, opoziția rusă protestează din nou sâmbătă la Moscova, pentru al patrulea week-end consecutiv, față de excluderea candidaților săi la alegerile locale, o manifestație autorizată de această dată.

Protestul nu ar urma să dureze decât două ore, începând cu 14,00 (11,00 GMT) pe bulevardul Saharov, în apropiere de centrul capitalei ruse, unde peste 20.000 de oameni s-au adunat în 20 iulie, ultimul protest autorizat de primărie.

Următoarele două proteste, interzise, s-au soldat cu 1.400 și, respectiv, 1.000 de arestări, o dovadă a înăspririi represiunii în fața mișcării de contestare.

Această înăsprire se exprimă de asemenea prin numeroase percheziții care au vizat opozanții dar și simplii participanți la proteste, deschiderea unei anchete pentru spălare de bani față de organizația liderului opoziției Alexei Navalnîi și scurte pedepse de închisoare la care au fost condamnați aproape toți aliații săi politici.

Dintre liderii opoziției liberale, doar tânăra avocată Liubov Sobol mai este în libertate, după ce a scăpat de închisoare pentru că are un copil mic.