Încep concedierile la stat: Proiectul pentru reducerea personalului bugetar, postat în dezbatere publică. Actul normativ propune diminuarea numărului de posturi aferente cabinetului secretarului de stat, subsecretarilor de stat şi asimilaţilor acestora din cadrul ministerelor şi aparatului de lucru al Guvernului, precum şi cele aferente cabinetului conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale cu rang de secretar de stat, potrivit Adevărul.

Business reportFoto: Colaj foto

Autostrada Târgu Neamţ – Iaşi: patru asocieri din China şi Turcia vor să construiască prin PPP şoseaua rapidă din Moldova. Investitorii nu şi-au pierdut interesul pentru proiectele prin parteneriat public – privat din România, în ciuda anunţului premierului Viorica Dăncilă privind scoaterea din PPP a proiectului fanion: Autostrada Ploieşti – Comarnic – Braşov. Patru asocieri formate din firme din China şi Turcia au depus oferte pentru realizarea Autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi, inclusiv asocierea care mai rămăsese în cursa pentru şoseaua de mare viteză din Valea Prahovei, scrie Economica.net.

Ministerul Finanţelor şi-a plătit doar 6,3% din restanţe în primele şase luni. Datoriile băneşti neachitate la timp (arierate) ale bugetului general consolidat s-au redus cu 6,3% în primele 6 luni din 2019, de la 192,62 milioane de lei în decembrie 2018 la 180,47 milioane de lei în iunie 2019, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. În iunie, faţă de luna precedentă, când au totalizat 168,99 milioane lei, datoriile băneşti neachitate la timp s-au majorat cu 6,3%. Arieratele mai vechi de 90 de zile au consemnat o creştere de 21,21%, notează Adevărul.

Gigantul german cu peste 17.000 de angajați în România a angajat un expert pentru restructurare. Compania trebuie să refinanţeze datorii de 200 de mil. euro. Leoni a angajat un expert extern pentru a monitoriza restructurarea producătorului german de cabluri auto, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Reprezentanţii Leoni au confirmat că sunt în negocieri "constructive" cu creditorii, dar nu au furnizat detalii suplimentare, adăugând că instituţiile financiare sprijină programul său strategic şi de economisire. Leoni trebuie să refinanţeze datorii de aproximativ 200 de milioane de euro scadente anul viitor, relatează InCont.

De ce se amână rectificarea bugetară- comentariu Business Club. Prima formă a rectificării pregătită de departamentul de specialitate din minister arăta destul de rău, cu o depăşire serioasă a pragului-limită de deficit de 3%. Nu convenea ministerului şi primului ministru şi atunci specialiştii din minister le-au cerut să-şi asume creşteri de taxe. Aşa a apărut majorarea de acciză la ţigări, practic o devansare a calendarului şi introducerea acelei taxe pe sucurile cu zahăr, scrie Digi24.

Miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care a cumpărat Compari.ro și posturi de radio în România, a eșuat în a prelua retailerul Metro. Luna trecută, grupul Metro își sfătuise acționarii să nu accepte oferta miliardarului ceh, cu argumentul că este prea mică. Grupul de investiții deținut de miliardarul ceh Daniel Kretinsky a admis astăzi că oferta lor, de 5,8 miliarde euro, nu a avut succes, conform Profit.ro

Programul Rabla 2019: Bugetul a fost suplimentat. Câte vouchere mai primesc românii. Bugetul a fost suplimentat, potrivit premierului Viorica Dăncilă, după ce primele 35.000 de vouchere fuseseră epuizate la începutul lunii iunie. La începutul ședinței de Guvern de joi, prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunțat că bugetul programului Rabla 2019 va fi suplimentat cu 135 de milioane de lei. Ținând cont că valoarea standard a primei de casare este de 6.500 de lei, noile fonduri ar putea acoperi circa 20.000 de vouchere, conform Auto-bild.