Premierul Viorica Dăncilă a trimis Comisiei Europene o scrisoare cu propunerile României pentru funcția de comisar european, și anume pe europarlamentarii PSD Dan Nica și Rovana Plumb, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Rovana PlumbFoto: Captura video

Pe 26 iulie, prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că România va trimite două propuneri pentru funcția de comisar european, „una de comisar femeie și una de comisar bărbat”.

Rovana Plumb și Dan Nica au fost aleși europarlamentari pe listele PSD. Ei fac parte din formațiunea politică europeană a Socialiștilor și Democraților, a doua ca reprezentare în Parlamentul European.

Pe 20 iulie, Viorica Dăncilă a anunțat că România ar putea cere din nou portofoliul politicilor regionale, având în vedere că mandatul nu a fost dus la termen, precizând că a înțeles că „ar fi de preferat cu un comisar femeie pentru că am obține un portofoliu mult mai important”.

Audierea lui Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european interimar din partea României, în locul Corinei Crețu, în Conferința Președinților, dar și ședința au fost amânate deoarece unul dintre forurile legislative nu are încă un președinte ales, au spus, anterior, surse europene, pentru MEDIAFAX. Următoarea sesiune plenară a Parlamentului European se va desfășura pe 16 septembrie, prin urmare este probabil ca validarea lui Ioan Mircea Pașcu să nu mai aibă loc până în septembrie, au explicat sursele citate.