Aproape un sfert din populația lumii trăiește în 17 țări care se confruntă cu o criză extremă din cauza lipsei de apă, fiind aproape de condițiile zile zero, potrivit unui raport eliberat marți, scrie First Post.

ApaFoto: Wikipedia

Water Risk Atlas (WRI) din cadrul Institutului Global de Resurse a făcut o ierarhie a deficitului de apă, a riscului de secetă și de inundație, utilizând o metodologie care a presupus verificări din partea comunității științifice.

"Agricultura, industria și municipalitățile consumă până la 80% din apa disponibilă, atât cea de la suprafață cât și cea subterană, în cele 17 țări cel mai grav afectate", susține WRI.

"Când cererea rivalizează cu resursele disponibile, chiar și episoadele mici de secetă, care sunt în creștere din cauza schimbărilor climatice, pot fi consecințe grave, precum crizele recente din Cape Town, Sao Paolo și Chennai".

Qatar, Israel, Liban, Iran, Iordania, Libia, Kuwait, Arabia Saudită, Eritrea, UAE, San Marino, Bahrain, India, Pakistan, Turkmenistan, Oman și Botswana sunt cele 17 state aflate în top.

"Lipsa apei reprezintă cea mai mare criză, despre care nimeni nu vorbește. Consecințele sale sunt vizibile sub forma nesiguranței alimentare, a conflictului, migrației și a instabilității financiare", a declarat Andrew Steer, CEO al WRI.

Orientul Mijlociu și Africa de Nord găzduiesc 12 dintre cele mai afectate state, în timp de India, care se află pe locul 13, are o populație de 3 ori mai mare decât celelalte 16 țări din categoria sa, împreună.

Chiar și statele în care stresul hidric este scăzut pot avea regiuni care sunt în pericol. În timp ce SUA se află pe locul 71 în acest clasament, statul New Mexico se confruntă cu o lipsă îngrijorătoare de resurse ale apei.