În Germania, a-ți planifica și rezerva binemeritatul concediu de vară este un lucru comun. Chiar dacă nemții strâng și ei cureaua la alte cheltuieli, majoritatea lor petrec cel puțin câteva zile pe an, în afara țării. Dacă te uiți la avioanele, autocarele și mașinile personale pline cu români plecați în vacanță în străinătate sau către destinațiile turistice românești, e greu de crezut că românii se află, totuși, la coada clasamentului europenilor care dedică bani unui concediu.

ConcediuFoto: AGERPRES

În Germania, 14,5% dintre cetățenii peste 16 ani nu-și pot permite un concediu de o săptămână, potrivit statisticii Eurostat. Mult mai bine stau Suedia și Luxemburg, unde doar 10,9%, respectiv 9,7% din populație nu-și permite o călătorie în concediu.

Mai bine stau și Danemarca (12,2%), Austria (12,4%), Finlanda (13,3%) sau Olanda (14,2%). La coada clasamentului se află țări în care se pare că o călătorie, într-un concediu de o săptămână, rămâne un vis. Între acestea se află Grecia (51% - în creștere față de 49%, în 2017), Cipru (51%), sau Croația (51,3%). Cu 30,5%, bulgarii sunt puțin peste media europeană. Iar România, cu 58,9%, ocupă din nou ultimul loc.

Media europeană este de 28,3%, ceea ce înseamnă că românii declară în proporție cel puțin dublă față de acest indicator că nu dispun de mijloacele necesare unui concediu în țară sau peste granițe. Datele se bazează pe statistica Eurostat a anului 2018 și au fost publicate la 1 august, pe site-ul statista.com.