Parchetul rus a cerut marți decăderea din drepturile părintești pentru un bărbat și o femeie care au participat la un protest din Moscova, la finalul lui iulie, împreună cu copilul lor de un an, scrie AFP.

Protest MoscovaFoto: Captura YouTube

"S-a stabilit că în 27 iulie cuplul a participat ilegal la o adunare neautorizată cu fiica lor de un an. În cursul adunării, părinții au încredințat copilul unei terțe persoane, ceea ce a pus în pericol sănătatea și viața copilului", a anunțat Parchetul, într-un comunicat.

Drept urmare, Parchetul cere "decăderea din drepturile părintești", precizează acest comunicat, care adaugă că sunt în curs controale "legate de alte persoane care au participat la evenimente de masă cu copii mici".

Opoziția rusă s-a mobilizat de mai multe săptămâni, în apropierea alegerilor locale din 8 septembrie, după ce cvasi-totalitatea candidaților săi au fost respinși pe motiv că listele de semnături aveau vicii de formă.

Mai multe proteste au fost organizate dar răspunsul autorităților a fost dur: ultimele două proteste s-au soldat cu peste 1.000 de arestări, în timp ce lideri ai opoziției au primit scurte pedepse de închisoare. O anchetă pentru "tulburări masive" a fost de asemenea deschisă, o infracțiune care poate atrage o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

Comitetul rus de anchetă a anunțat luni că unul dintre participanții la protestul din 27 iulie a evitat o arestare după ce a luat în brațe bebelușul altei persoane. Împotriva acestuia a fost emis un mandat de arestare.

Rusia l-a recuperat pe colonelul ucrainean care a condus represiunea din Maidan

Tot marți, The Moscow Times scria că Serghei Kusyuk, care a intervenit în reprimarea dură a protestelor din Maidan, în 29 noiembrie 2013, când era comandant adjunct al forțelor speciale ale poliției ucrainene, temutele Berkut, s-a aflat în fruntea forțelor speciale rusești care au dispersat protestul de duminică din centrul Moscovei.

Potrivit sursei citate, după victoria mișcării din Maidan acesta a fugit la Moscova unde a fost încadrat în cadrul forțelor speciale al Gărzii Naționale, OMON. Acesta a primit cetățenia rusă și și-a recuperat gradul de colonel.