Jucătorul de rugby Israel Folau a acţionat în instanţă Federaţia australiană de profil care în luna mai i-a desfăcut contractul de muncă, invocând faptul că a fost concediat în mod discriminatoriu după ce şi-a exprimat opiniile religioase, informează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

El solicită o despăgubire de 10 milioane dolari australieni şi reprimirea sa la naţionala Wallabies.

În replică, oficiali ai Federaţiei australiene de rugby au susţinut că Folau, prin afirmaţiile sale, a încălcat codul de conduită al jucătorilor.

Tentativele de mediere a relaţiilor contractuale între părţi au eşuat în luna iunie, ARU decizând să-i desfacă internaţionalului contractul de muncă, acesta hotărând în schimb să se adreseze instanţei.

Israel Folau semnase în luna februarie un nou contract, pe patru ani cu Rugby Australia, în valoare de 4 milioane dolari australieni (2,4 milioane euro) şi trebuia să fie unul dintre jucătorii de bază ai selecţionatei Wallabies la Cupa Mondială 2019, programată în Japonia.

Folau, ai cărui părinţi sunt originari din Tonga, a declanşat un adevărat scandal în rugby-ul australian, după o postare pe Instagram, din 10 aprilie, în care sportivul avertiza că "iadul îi aşteaptă" pe beţivi, homosexuali şi adulteri, dar şi pe alţi păcătoşi, dacă nu se căiesc.

Jucătorul, în vârstă de 30 ani, un creştin evanghelist fervent, a deschis acţiune în justiţie împotriva Federaţiei din ţara sa, precizând că "niciun australian, indiferent de religia sa, nu trebuie să fie concediat pentru că-şi practică religia".