Statele Unite și Rusia au anunțat vineri, aproape concomitent, retragerea din tratatul de dezarmare nucleară INF, fiecare parte acuzând-o pe cealaltă, scrie AFP.

Trump si PutinFoto: Captura video

Primul anunț a aparținut Rusiei: "În 2 august 2019, la inițiativa americană, încetează validitatea Tratatului semnat în 8 decembrie 1987 la Washington de Uniunea Sovietică și Statele Unite privind lichidarea rachetelor cu rază medie de acțiune", potrivit ministerului rus al Afacerilor externe.

La foarte scurt timp, a venit și anunțul Americii: "Retragerea Statelor Unite, în conformitate cu articolul XV al tratatului, intră în vigoare astăzi deoarece Rusia nu a revenit la respectarea totală și verificabilă", a declarat într-un comunicat șeful diplomației american Mike Pompeo, de la Bangkok, unde participă la reuniuni regionale.

Anunțul nu constituie o surpriză: după șase luni de dialog al surzilor și acuzații reciproce, cele două superputeri nucleare au lăsat să expire vineri ultimatumul lansat de administrația Donald Trump în februarie.

Această suspendare din februarie a deschis o perioadă de tranziție de șase luni care se încheie vineri cu moartea acestui tratat.

Tratatul INF, care interzicea folosirea unei serii întregi de rachete cu capacități nucleare cu rază medie de acțiune (500 - 5.500 km), a permis eliminarea rachetelor rusești SS20 și americane Pershing amplasate în Europa.

"Statele Unite au evocat îngrijorările lor către Rusia încă din 2013", a reamintit Mike Pompeo, care a precizat că are "susținerea deplină" a țărilor membre ale NATO. Dar Moscova a "respins sistematic eforturile americane pentru ca Rusia să respecte din nou" angajamentele asumate prin acest tratat, a adăugat Pompeo.

În discuție sunt rachetele rusești 9M729, care reprezintă, potrivit șefului diplomației americane, o "amenințare directă" pentru americani și aliații lor, deși Rusia susține că au o rază maximă de acțiune de 480 km.

Sfârșitul tratatului INF riscă să deschidă o nouă cursă a înarmărilor.

În prezent, rămâne în vigoare un singur acord bilateral nuclear între Moscova și Washington: Tratatul START, care menține arsenalele nucleare ale celor două țări sub nivelele din perioada Războiului Rece.

Moartea tratatului INF permite însă Pentagonului să-și modernizeze arsenalul pentru a contra avansul Chinei, care încearcă să-și afirme supremația militară în Asia.