Guvernatorul Băncii Angliei (BoE), Mark Carney, a avertizat vineri că un Brexit fără acord în 31 octombrie ar provoca un "șoc instantaneu" pentru economia britanică, scrie AFP.

BrexitFoto: Parlamentul European

"Fără acord, șocul pentru economia britanică ar fi instantaneu", a spus Carney, la BBC, în condițiile în care noul premier britanic Boris Johnson nu a exclus posibilitatea unei ieșiri din UE fără un acord de divorț în 31 octombrie.

"Companiile nu vor mai avea capacitatea de a funcționa" în acest scenariu, a subliniat Carney. Întrebat câte companii s-ar putea afla în această situație, acesta a răspuns: "Potențial, un număr important".

Guvernatorul Băncii centrale a subliniat că o serie de sectoare ar fi afectate în mod special de un Brexit fără acord care ar aduce relațiile comerciale dintre Marea Britanie și UE sub regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) - cu drepturi vamale și bariere netarifare.

Carney a citat în special sectoarele auto și mai general transporturile, precum și industriile chimică și alimentară. În ceea ce privește industria alimentară, el a arătat că distribuția britanică se va confrunta cu o problemă foarte complicată legată de "produsele perisabile" importate din UE.

În fine, guvernatorul a afirmat că produsele de consum curent, precum "alimentele și benzina", se vor confrunta cu creșteri de prețuri iar cetățenii regatului vor suferi o scădere "a venitului lor real în raport cu ce ar fi fost" în orice alt scenariu diferit de "no deal". Potrivit lui Carney, un Brexit fără acord ar antrena o devalorizare a lirei.

Probabilitatea unui Brexit abrupt a crescut puternic după ajungerea în 10, Downing Street a lui Boris Johnson. Noul premier a promis că Regatul va părăsi UE în 31 octombrie, cu sau fără acord.

Carney a făcut aceste afirmații vineri, a doua zi după publicarea raportului trimestrial al Băncii centrale privind economia britanică. În acest raport, BoE a redus previziunea de creștere la 1,3% pentru 2019 și 2020, în special din cauza incertitudinilor legate de Brexit care descurajează companiile să investească.

Unii analiști s-au arătat însă surprinși de faptul că BoE nu prezintă cifre exacte legate de consecințele unui Brexit fără acord. Carney și BoE au fost acuzați de partizanii Brexitului că prezintă cifre prea alarmiste legate de consecințele economice ale ieșirii din UE.