În cazul Caracal, au fost încălcate o serie de proceduri interne, una dintre ele fiind legată de declanșarea și funcționarea mecanismului ”Alertă Răpire Copil”, a afirmat marți președintele Klaus Iohannis. Pentru mulți, dacă i-au ascultat declarația a fost o surpriză să afle că în România există un astfel de sistem. Acesta a fost inaugurat în 2011, cu o finanțare europeană de 236.000 de euro. Mecanismul nu a fost folosit însă. Poliția Română susține că până acum a existat o singură situație "care a impus declanşarea mecanismului". În cazul răpirii sau dispariţiei unui copil în circumstanţe care îi pun în pericol viaţa, ar urma să fie trimisă populației o alertă cu semnalmentele și fotografia copilului, pentru ca cei care au informaţii să poată anunţa imediat autorităţile.

poster alerta rapire copiiFoto: site Politia Romana

În cazul Caracal, autoritățile se fac vinovate de nerespectarea procedurilor interne privind raportarea și monitorizarea evenimentelor și a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”, precum și a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne și Parchetul General privind declanșarea și funcționarea mecanismului național ”Alertă Răpire Copil”. Declarația a fost făcută de președintele Klaus Iohannis, iar pentru mulți dintre cei care au auzit-o a fost o surpriză că în România există un astfel de sistem.

Sistemul de alertă în cazul răpirii unui copil, inaugurat în 2011 pe bani europeni

Pe site-ul Poliției Române există, de altfel, și o secțiune intitulată "Alertă răpire copil", iar cei care o accesează pot afla:

  • "Campania ALERTĂ RĂPIRE COPIL se desfăşoară în perioada aprilie - iunie 2011. În lume, numărul copiilor care sunt răpiţi sau dispar in circumstanţe necunoscute ori grave pentru viaţa lor devine îngrijorător.
  • Autorităţile fiecărui stat şi-au creat sisteme proprii de căutare şi găsire rapidă a copiilor răpiţi, iar cele mai eficiente sunt acelea care implică sprijinul tuturor cetăţenilor.
  • Un astfel de mecanism, numit Alertă Răpire Copil, a fost implementat şi în România, de către Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul Focus.
  • Alertă Răpire Copil este un mecanism naţional de alertă publică care se declanşează în situaţii de răpire a unui copil ori în situaţii când vorbim de un copil dispărut a cărui viaţă poate fi în pericol. După declanşarea alertei, oricine are vreo informaţie despre copilul răpit, este rugat să anunţe imediat poliţia".

Sistemul a beneficiat de o finanțare europeană de 236.000 de euro, iar Inspectoratul General al Poliției Române a contribuit cu 53.828 de euro. Alți 6.000 de euro au venit din partea FOCUS (Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual). Proiectul este realizat de către Inspectoratul General al Poliţiei Române, în calitate de aplicant principal, în parteneriat cu Parchetul General şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual – ”FOCUS”.

"Mecanismul funcţionează în paralel cu activităţile specifice desfăşurate de poliţie şi parchet în cazul răpirilor sau dispariţiilor de copii și are rolul de a ajuta ancheta în curs cu informaţii suplimentare, oferite de populaţie, imediat după răpirea sau dispariţia copilului. Instrumentul astfel creat presupune mobilizarea unor mijloace excepţionale, pentru situaţii excepţionale", conform site-ului Poliției.

Poliția Română: A existat o singură situație care a impus declanşarea mecanismului

Poliția susține că până în prezent a existat o singură situație care a impus declanşarea mecanismului. Această informație se regăsește ca background într-un comunicat postat pe site-ul Poliției Române în 28 aprilie 2018. Atunci, în județul Timiș a avut loc "un exercițiu de declanșare a mecanismului și de mobilizare de forțe - o simulare a unui caz de răpire a unui copil". A fost simulată situația răpirii unui copil de către un străin, într-o zonă împădurită și greu accesibilă.

"Acţiunea de simulare a unui caz de răpire copil testează modul de gestionare a unei astfel de situații (de la identificarea, localizarea, negocierea, imobilizarea autorilor, coordonarea forțelor participante, exploatarea informațiilor obținute, comunicarea între echipele de căutare terestre, aviatice și acvatice cu punctul de comandă instituit la fața locului, până la asigurarea primului ajutor și consilierea psihologică, pentru diminuarea impactului emoțional)", preciza Poliția.

Cum ar trebui să funcționeze alerta

Mecanismul de alertă se declanşează numai în acele cazuri în care este vorba despre răpirea unui copil sau despre dispariţia sa în circumstanţe în care viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol.

Cazurile dispariţiilor care îmbracă forma plecărilor voluntare, cele de răpiri parentale, cu excepţia celor în care poate fi periclitată viaţa copilului, nu fac obiectul declanşării mecanismului de alertă.

Mesajul de alertă va fi succint şi va conţine următoarele informaţii:

  • a) ziua, ora şi locul unde s-a produs răpirea sau dispariţia;
  • b) prenumele copilului şi o poză cât mai recentă a acestuia;
  • c) obiectele de îmbrăcăminte, semnalmentele şi semnele particulare vizibile;
  • d) descrierea autoturismului folosit de suspect, direcţia în care se deplasează, destinaţia posibilă (dacă există informaţii);
  • e) descrierea suspectului (dacă există informaţii);
  • f) numărul de apel unic de urgenţă “112”, la care populaţia (eventualii martori) poate comunica imediat informaţii utile pentru localizarea victimei şi a suspectului.

Mesajul de alertă va începe cu formula: I.G.P.R. şi P.Î.C.C.J. au declanşat mecanismul ALERTĂ RĂPIRE COPIL! şi va conţine textul Sunaţi urgent la 112! Nu interveniţi dumneavoastră!”, anunța Poliția.

Alerta ar trebui să fie transmisă repetat, la fiecare sfert de oră, pe telefoanele mobile, pe afişajele electronice din gări şi din staţiile de metrou. La televizor, la radio şi în online.

Jurnalista Adriana Oprea de la Libertatea.ro scria, într-un articol publicat la sfârșitul lunii mai și intitulat "Țara din care dispar copiii dispăruți", că între timp au dispărut şi instrumentele care asigurau funcţionarea mecanismului de alertă. Ultima postare de pe pagina de Facebook a aplicaţiei datează din iunie 2011. Iar pagina oficială alertarapirecopil.ro a căzut, la doar un an de la lansarea aplicaţiei. Astăzi, conform Rotld.ro, domeniul aparţine unei societăţi comerciale din Marea Britanie care comercializează „suplimente” ce vindecă prostata şi ridurile. De altfel, atunci când accesezi alertarapirecopil.ro poti descoperi reclame la astfel de produse.