Uniunea Europeană dă în judecată Ungaria pentru legea care incriminează persoanele care oferă ajutor azilanților, acesta fiind doar unul dintre episoadele bătăliei dintre Bruxelles și Budapesta pe tema migrației, a drepturilor omului și a democrației, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Flickr

Comisia Europeană a dat în judecată Ungaria la Curtea Europeană de Justiție pentru legea adoptată anul trecut de regimul Viktor Orban, actul normativ stipulând inclusiv restricționarea dreptului de a solicita azil.

Guvernul Orban a denumit legea ”Stop Soros”, trimitere la miliardarul american născut în Ungaria, George Soros, care a fost transformat într-un fel de inamic public al executivului naționalist din cauza promovării valorilor liberale și a unei societăți deschise.

Noua legislație încalcă dreptul azilanților de a comunica cu sau de a fi asistați de organizații non-guvernamentale naționale sau internaționale relevante, incriminând ajutorul oferit acestora, a transmis Comisia Europeană.

De asemenea, Comisia Europeană spune că legea nu este compatibilă cu Uniunea Europeană sau cu legislația internațională, în condițiile în care regimul Orban a introdus noi condiții de acordare a aziliului, extrem de stricte.

Ungaria riscă să fie amendată, dacă judecătorii dau câștig de cauză Comisiei Europene care a încercat în repetate rânduri să determine guvernul de la Budapesta să înceteze cu politicile îndreptate împotriva presei, mediului academic și organizațiilor non-guvernamentale.

Comisia Europeană a mai lansat recent o acțiune împotriva Ungariei din cauza deciziei guvernului de a nu mai oferi hrană celor care așteaptă să fie deportați în zona de tranzit de lângă granița cu Serbia.