Infringement pe gaze: România a ajuns la un pas să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiție a UE din cauza blocării exporturilor de gaze - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4674vineri 03 apr 2020

Infringement pe gaze: România a ajuns la un pas să fie trimisă în judecată la Curtea de Justiție a UE din cauza blocării exporturilor de gaze

de CP Joi, 25 iulie 2019, 15:43
- a A+
Imagine
Comisia Europeană a decis joi să trimită un aviz motivat suplimentar României din cauza faptului că aceasta nu a eliminat restricțiile impuse comerțului cu gaze naturale dintre statele membre, astfel cum se prevede în normele UE privind piața internă în sectorul gazelor naturale. Practic, CE a mai făcut un pas în această procedură de infringement pe gaze. Următorul este trimiterea în judecată a României.În iulie 2014, Comisia a trimis autorităților române un aviz motivat din cauza faptului că legislația națională a acestei țări creează bariere în calea liberei circulații a mărfurilor în interiorul pieței unice a UE. După evaluarea modificărilor recente ale Legii energiei adoptate de România, Comisia a constatat că este menținută obligația de a vinde gaze naturale cu prioritate pe piața română, ceea ce, în consecință, reprezintă o încălcare a dreptului UE, arată Comisia.

Comisia consideră că actualul cadru juridic român, prin faptul că impune producătorilor din România obligația de a acorda prioritate vânzărilor de pe piața internă, creează bariere nejustificate în calea exporturilor de gaze din România și, prin urmare, a solicitat eliminarea acestor bariere. România are la dispoziție două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE.

România s-a aflat în acest proces de infringement timp de doi ani, din cauza restricțiilor la exporturile de gaze. Procedura a fost suspendată după aprobarea OUG 64/2016, prin care erau eliminate barierele la export. Ordonanța a fost transformată apoi în lege de către Parlament. Însă, procedura putea fi reluată oricând în cazul în care aceste bariere sunt reintroduse. Practic, a fost reluată în condițiile în care Guvernul a aprobat la sfârșitul lui decembrie controversata OUG 114, prin care este impus plafon de 68 lei/MWh. De altfel, Comisia Europeană a reacționat la scurt timp după aprobarea OUG 114/2018.

Citește și:


3450 de afisari


Haha preturi europene
Ozymankos [utilizator], Joi, 25 iulie 2019, 18:51
0/2
sau preturi romanesti si ramanem fara gaze la iarna
hihi
statul comunist falimentar Romania
amu da faliment
Deocamdata
unins [utilizator], Joi, 25 iulie 2019, 22:19
0/0
Romania importa gaze, deci nu are de vanzare. Cand va avea faze mai mult decat are nevoie, va vinde pe piata libera, in conformitate cu regulile pietei, asa cum procedeaza toti.
inca 3 comentarii comenteaza
Cookie Settings