Recorduri de temperatură doborâte în Belgia, Germania și Olanda. În Franța au fost anunțate cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de caniculă / Noi temperaturi fără precedent prognozate pentru joi - Hotnews Mobile
1 € 1 USD 4,4674vineri 03 apr 2020

Recorduri de temperatură doborâte în Belgia, Germania și Olanda. În Franța au fost anunțate cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de caniculă / Noi temperaturi fără precedent prognozate pentru joi

de MH Joi, 25 iulie 2019, 10:13
- a A+
Imagine
Belgia, Germania și Olanda au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din istorie, într-un val de caniculă care a lovit Europa de Vest. În Franța au fost anunțate deja cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de căldură, iar cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la Paris - 40,4 grade Celsius, în 1947 - ar urma să fie depășită joi, potrivit BBC.În Belgia , la Kleine Brogel, în nord-estul țării, miercuri la ora 17.00 (ora 15.00 GMT), termometrele au înregistrat 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din 1833, când au fost 38,9 grade Celsius. Pentru prima dată în istoria țării, autorităţile au emis cod roşu de caniculă.

Și în Olanda a fost depășit recordul istoric de temperatură, la Eindhoven, unde au fost atinse 39,3 grade Celsius. Precedentul record a fost atins acum 75 de ani, când s-au înregistrat 38,6 grade.

Temperatura este atât de ridicată, încât metalul de pe unele poduri din Amsterdam şi Haarlem îşi modifică forma, iar angajaţii din administrația locală pulverizează apă pentru a le răci.

Potrivit presei locale, câteva sute de porci au murit marţi noapte la o fermă din Middelharnis, în vestul Olandei, din cauza căldurii şi a unei defecţiuni a sistemului de ventilaţie.

În Germania , serviciul de meteorologie a anunțat un nou record absolut de temperatură - 40,5 grade Celsius la Geilenkirchen, localitate aflată la granița cu Belgia și Olanda. Meteorologii anunță că joi va fi și mai cald - 41 de grade. Germania a emis alerte de căldură pentru întreaga țară. Cel puțin 10 stații meteo - inclusiv cele din Köln, Bonn și Saarbrücken - au raportat temperaturi de peste 39 de grade Celsius.

Pe fondul caniculei, un tren Eurostar în care se aflau cel puțin 600 de pasageri s-a defectat miercuri și a rămas blocat timp de două ore lângă orașul Halle. O parte dintre vagoane au rămas în tunel, în întuneric, iar altele s-au oprit în afara tunelului, în plin soare.

În Franța au fost raportate cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de caniculă. De altfel, este unul dintre statele cel mai afectate de valul de caniculă, temperaturile depășind 40 de grade în mai multe regiuni.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată la Paris - 40,4 grade Celsius, în 1947 - ar urma să fie depășită joi, când sunt prognozate 42 de grade Celsius. Autoritățile au emis alerte cod roșu.

Arhitectul-șef al catedralei Notre-Dame din Paris, Philippe Villeneuve, a declarat miercuri că temperaturile ridicate înregistrate în aceste zile în capitala Franței ar putea slăbi structura monumentului, grav afectat de un incendiu în luna aprilie.

Și Luxemburgul este sub cod roșu de caniculă, iar joi temperaturile ar putea depăși 40 de grade.

În Portugalia , sute de pompieri au intervenit pentru stingerea unui incendiu de pădure, care a afectat zile în șir regiunea Castelo Branco. Și în Spania autoritățile au emis cod roșu la Zaragoza, provincie afectată de incendii devastatoare luna trecută. De altfel, autoritățile au avertizat că riscul de incendii este ridicat în Spania și în Portugalia.

Nici Marea Britanie nu este ocolită de caniculă, fiind prognozate temperaturi fără precedent, care vor depăși 35 de grade.

Este de vină schimbarea climatică?

Este complicat să legi un eveniment meteo de încălzirea globală, dar specialiștii spun că, din cauza schimbării climatice, este clar că vor fi tot mai frecvente temperaturile extreme, scrie BBC .

Recordurile de temperatură datau din secolul al XIX-lea, iar temperatura medie a Pământului a crescut cu aproape un grad de la industrializare. Potrivit institutului de climatologie din Postdam, cele mai fierbinți cinci veri din anul 1500 și până în prezent s-au înregistrat toate în secolul XXI. Oamenii de știință sunt îngrijorați că încălzirea rapidă legată de folosirea unor combustibili fosili are implicații serioase asupra stabilității climei planetei.


4407 afisari


Eu nu neg incalzirea. Mie imi convine.
YorkshireTerrier [utilizator], Joi, 25 iulie 2019, 16:47
+2/4
De chestia cu platitul nu sunt convins.
Impovararea omului cu o noua vina intrinseca nu mi se pare o idee buna. Religia ne-a pus in carca o vina intrinseca sub forma "pacatului originar". Cand am scapat de vina pusa in carca de biserica, ne pomenim cu o noua vina pusa in spinarea noastra de alti smecheri. Inducerea unui sentiment de culpabilitate e o modalitate buna de manipulare a populatiei. Dar cui foloseste?

Sa revenim la chestiunea stiintifica:
Clima mai calda va fi inevitabil mai umeda din cauza evaporatiei sporite.
Evaporatie sporita => nori mai multi => precipitatii mai multe. Vanturile de Vest sunt determinate de rotatia planetei, deci circulatia predominanta a maselor de aer va continua sa aduca norii deasupra Europei. Legile fizicii nu s-au schimbat, deci norii se vor condensa generand precipitatii.
Ne putem astepta ca precipitatiile sa fie mai abundente si nu haotice. Daca atmosfera se satureaza rapid si in mod repetat cu vapori de apa, ea aduce ploi mai frecvente (regulate), nu o alternanta intre mari secete si mari inundatii.
Nu am nici o indoiala ca vor mai exista episoade de seceta si ocazional inundatii, dar pe masura ce clima devine mai calda si mai umeda regimul precipitatiilor se va stabiliza.

P.S. Pentru unii chestia asta cu global warming e un fel de religie. Eu urmaresc fenomenul de prin anul 1992. Pana prin 2014-2015 eram si eu ingrijorat, dar informatiile se acumuleaza si opiniile se mai schimba. Altfel vorbim de o dogma, nu despre stiinta. Bla-bla... 95 la suta dintre oamenii de stiinta spun ca... Daca si-au luat doctoratul spunand ca vine sfarsitul lumii, ce ati vrea sa spuna acum? Ca tezele lor de doctorat sunt gresite?
Faza de negatie
Mihail. [utilizator], Joi, 25 iulie 2019, 14:33
+1/7
Sunt unii care inca nu vor sa recunoasca ca, daca isi bat joc de natura, vor trebui sa plateasca. Ei sau copiii lor.
inca 3 comentarii comenteaza
Cookie Settings