Ambasadorul Israelului la București, David Saranga, își exprimă speranța că în viitorul apropiat va fi pusă piatra de temelie a Muzeului Holocaustului și spune pentru HotNews.ro că "faptul că toți liderii României și-au manifestat susținerea pentru înființarea unui astfel de muzeu reflectă angajamentul României față de acest demers important".

David SarangaFoto: Hotnews

"Ambasada Statului Israel apreciază în mod deosebit eforturile Guvernului României de a construi Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului. Faptul că toți liderii României și-au manifestat susținerea pentru înființarea unui astfel de muzeu reflectă angajamentul României față de acest demers important. Ne exprimăm speranța ca în viitorul apropiat se va pune piatra de temelie a acestui edificiu", a transmis, pentru HotNews.ro, ambasadorul Israelului la București, David Saranga.

Ministerul Culturii a anunțat, vineri, că pentru viitorul Muzeu al Holocaustului se are în vedere curtea muzeului Antipa. Mai exact, instituția precizează că "va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că locul identificat pentru Muzeul Holocaustului este lângă Muzeul Antipa, iar, dacă se va dovedi că acesta este cel mai potrivit, acolo se va construi.

"Vrem să înființăm Muzeul Holocaustului​. Sunt două variante de hotărâre de guvern sau inițiativă legislativă. Trebuie să avem amândouă variantele în prim-plan și vom da o HG și propunerea legislativă pe care o vom susține. E un lucru pe care l-am promis și pe care trebuie să-l ducem la bun sfârșit. Locația e identificată lângă Antipa, vom vedea dacă e o locație bună. Daca e o locație bună, acolo vom înființa Muzeul Holocaustului”, a declarat Viorica Dăncilă.

Declarația premierului vine în contextul în care mai multe personalități ale societății civile și Academia Română au cerut Guvernului să renunțe la intenția construirii Muzeului Holocaustului în curte la Antipa. Zeci de personalități din lumea academică i-au transmis Vioricăi Dăncilă o scrisoare în care spun că orice discuţie privind înstrăinarea unei părţi din terenul de la "Antipa” este "complet neavenită în contextul nevoii imperioase de extindere şi dezvoltare a muzeului".

Propunerea ca Muzeul Holocaustului să fie construit în curtea Muzeului Antipa a fost făcută de Institulul ”Elie Wiesel”, a declarat pentru HotNews.ro Alexandru Florian, directorul general al Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel”. Acesta a explicat că Institutul a căutat altă locație după ce Consiliul General al Municipiului București nu a dat în administrare, în acest scop, imobilul de pe Str. Lipscani nr. 18-20. Alexandru Florian spune că Institutul a renunțat la proiectul de a amenaja muzeul în clădirea de pe strada Lipscani.

CITEȘTE ȘI: FOTOGALERIE Cum arată grădina Muzeului Antipa, unde se propune construirea Muzeului Holocaustului. Scurt interviu cu directorul instituției: Nu este o soluție bună, blochează posibilitatea de extindere