​​Prin cea mai performantă tehnologie la cel mai competitiv preț, asocierea Naval Group - Șantierul Naval Constanța (SNC), a câștigat detașat licitația organizată de Ministerul Apărării Naționale pentru construcția a patru corvete pentru Forțele Navale Române.

Corveta Gowind 2500Foto: Naval Group

Corveta Gowind 2500, oferită de Naval Group și SNC, este echipată cu tehnologie și armament de ultimă generație și va plasa Marina Română la cel mai înalt nivel de echipare în domeniul luptei pe mare. Având integrate cele mai moderne sisteme NATO de luptă anti-aeriană, anti-submarin și împotriva navelor inamice de suprafața, corvetele Gowind 2500 vor avea o contribuție majoră la contracararea amenințărilor în zonă Mării Negre.

Naval Group a fost singura companie participantă la licitația pentru corvete care deține tehnologie destinată industriei militare, care a fost folosită cu succes în teatre de război. Naval Group a oferit propriul sistem de management al luptei. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare și va asigura un nivel de echipare de ultimă generație pentru Forțele Navale Române în Marea Neagră.

Cu acționariat majoritar statul francez, care deține 65% din acțiuni, restul participației fiind deținute de Thales, Naval Group este prezentă în 18 tări pe patru continente și este una dintre puținele companii din lume care livrează nave militare moderne, complet echipate cu sisteme de luptă.

Naval Group a câștigat recent și licitațiile organizate de Australia, Belgia și Olanda

Australia a selectat Naval Group pentru construcția de submarine în cadrul unui contract istoric de peste 34 de miliarde de dolari. Fiabilitatea excepțională a navelor produse de constructorul francez și perspectivele de dezvoltare pe termen lung au fost un factor-cheie în decizia autorităților australiene de a selecta Naval Group pentru a construi o flotă nouă de 12 submarine de atac ultramoderne, menite să contracareze amenintările din Pacific și Oceanul Indian.

Belgia a ales un consorțiu condus de Naval Group pentru construirea a 12 vânătoare de mine pentru forțele navale ale Belgiei și Olandei.

Potrivit reprezentanților companiei, un factor cheie în alegerea Naval Group l- au reprezentat, pe lângă tehnologia de vârf, programele de cooperare industrială și experiențq unică în transferul de tehnologie și know-how către industria locală din fiecare țară.

Naval Group are în prezent contracte în derulare pentru furnizarea de corvete Gowind 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Cu peste 125 de ani de activitate, Șantierul Naval Constanța a produs peste 400 de nave militare și comerciale, fiind șantierul cu cea mai vastă experientă și cu cele mai multe nave construite. Numai în ultimii 17 ani de la privatizare, șantierul a construit și livrat peste 30 de nave. SNC este auditat internațional în privința capabilitătii de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari.

Navalistii SNC au construit Fregata Mărăsesti la șantierul 2 Mai Mangalia, infiintat ințial ca secție de producție a Șantierului Naval Constanța.

Șantierul Naval Constanța, prin transferul de tehnologie realizat de BAE Systems, asigură andocarea, întreținerea și lucrările periodice de modernizare a fregatelor tip 22 Regina Maria și Regele Ferdinand, construite 3 în șantiere britanice, de la livrarea acestora către Forțele Navale Române pană în prezent.