Un petrolier considerat "bombă plutitoare", abandonat în larg în regiunea Yemenului, are potențialul de a produce un dezastru de mediu, potrivit specialiștilor, scrie The Guardian.

harta Yemen - Arabia SauditaFoto: Captura video

Un produs secundar al conflictului dintre guvern și houthi, tancul care conține 1 milion de barili de petrol se erodează rapid, iar oficialii ONU plănuiesc să viziteze nava săptămâna aceasta pentru a evalua situația. Există îngrijorări legate de faptul că ar putea fi gaze adunate în încăperile de depozitare, ceea ce ar însemna că nava poate exploda.

Mark Lowcock, coordonator ONU pentru probleme umanitare, a spus Consiliului de Securitate ONU că echipa care ar fi trebuit să realizeze inspecția săptămâna trecută nu a primit permisiunea de a vedea petrolierul, din partea rebelilor houthi. Acesta este poziționat la câțiva km de portul Ras Isa, la nord de Hodeidah.

Cele două părți implicate în conflict dau vina una pe cealaltă pentru că nu au reușit să ajungă la o soluție în cazul petrolierului și a încărcăturii sale.

Rebelii houthi vor garanții că vor putea controla câștigurile de pe urma petrolului și a navei estimată la 80 de milioane de euro. Guvernul recunoscut de ONU din Yemen a avertizat printr-o scrisoare către ONU în legătură cu o situație "gravă care capătă amploare" și care reprezintă "un risc pentru mediu și o catastrofă umanitară în Marea Roșie".

Doug Weir, director al Observatorului pentru mediu și situații de conflict, susține că temerile sunt justificate.

"Până nu este realizată o inspecție tehnică este dificil să ne pronunțăm în legătură cu riscul, însă potențialul unei urgențe serioase de mediu este clar. O explozie care ar duce la scurgeri ar avea efecte severe asupra apelor Mării Roșii, atât din punct de vedere al biodiversității cât și a vieților umane, o urgență care este agravată de conflictul în desfășurare, care ar încetini eforturile de a controla poluarea", a declarat acesta pentru The Guardian.