Numărul unu al formaţiunii spaniole Podemos (stânga radicală) a acceptat vineri să nu facă parte din viitorul guvern condus de Pedro Sanchez, ceea ce ar putea deschide calea reînvestirii în funcţie a liderului socialist, notează AFP citat de Agerpres.

Pablo IglesiasFoto: Captura YouTube

Pedro Sanchez a afirmat joi că nu doreşte ca Pablo Iglesias să fie membru al executivului său din cauza divergenţelor profunde dintre ei, în special legate de Catalonia a cărei tentativă de secesiune în 2017 a provocat una din cele mai grave crize politice ale ţării.

"Spania are nevoie de un guvern de stânga (...) Partidul Socialist spune că eu sunt unicul obstacol în calea acestui guvern. M-am gândit în ultimele zile şi nu vreau să fiu scuza pentru ca Partidul Socialist să nu facă acest guvern de coaliţie" cu Podemos, a declarat Pablo Iglesias într-o înregistrare video publicată pe Twitter.

"Prezenţa mea în cadrul guvernului nu va fi problema. Cu condiţia ca Partidul Socialist să nu pună un alt veto şi ca prezenţa Podemos în viitorul executiv să fie proporţională cu voturile sale şi, logic, ca Podemos să propună" numele miniştrilor, a subliniat el.

Ajuns la putere în iunie 2018 în urma unei moţiuni de cenzură împotriva predecesorului său, conservatorul Mariano Rajoy, Pedro Sanchez a câştigat alegerile din 28 aprilie, dar nu deţine decât 123 de mandate din cele 350 ale camerei legislative inferioare.

El va avea nevoie de susţinerea celor 42 de deputaţi ai Podemos, precum şi de sprijinul a numeroase mici partide regionale., pentru a fi reînvestit în funcţie de parlament săptămâna viitoare.

Podemos şi-a condiţionat de la început sprijinul de intrarea într-un guvern de coaliţie. Ceea ce, iniţial, Pedro Sanchez a refuzat categoric, pentru ca la sfârşitul săptămâni trecute să se arate dispus la compromis, propunând numirea unor miniştri ai Podemos calificaţi pe probleme specifice.