Președintele Franței, Emmanul Macron, și-a încheiat vizita de două zile în Serbia, iar la aeroportul Nikola Tesla a fost condus de președintele Serbiei, Aleksandar Vučić. Despărțirea a fost cordială, așa cum a fost și întâmpinarea înaltului oaspete de la Paris. Macron a avut luni întâlniri oficiale și alte activități, dar punctul culminant al vizitei a fost discursul rostit la Monumentul recunoștinței pentru Franța și mesajul adresat poporului sârb, potrivit căruia sârbii sunt "în inima" Franțe, potrivit RTS și Rador.

Emmanuel MacronFoto: Wikipedia

În a doua zi a vizitei la Belgrad, Macron și Vučić au discutat cu studenții din Biroului regional de cooperare pentru tineret. La încheierea vizitei, Macron a discutat cu persoane publice și artiști, care reprezintă o punte de legătură între Serbia și Franța. În timpul vizitei, Macron a transmis mesaje clare privind problema Kosovo, procesul de integrare europeană a Serbiei și cooperarea dintre Serbia și Franța.

Macron s-a angajat să faciliteze reluarea dialogului Belgrad-Pristina și ajungerea la un acord complex, durabil și de compromis. De asemenea, Macron a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se reformeze pentru a fi pregătită să primească Serbia, mare stat european și popor care își are locul în Europa. Macron a subliniat că pentru atingerea acestui deziderat și Serbia trebuie să continue reformele.

Macron: Am venit să scriem o nouă pagină ...

Președintele Franţei, Emmanuel Macron a declarat luni că a venit la Belgrad pentru a "scrie o pagină nouă", a confirma prietenia și a construi un nou parteneriat cu Serbia. "Ne dorim ca împreună să scriem o pagină nouă", a declarat Macron pe aeroportul Nikola Tesla, după aterizarea la Belgrad, unde împreună cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a dezvelit o placă cu ocazia lansării oficiale a lucrărilor de modernizare a aeroportului din Belgrad, potrivit Tanjug.

Întâlnire între patru ochi între Vucic și Macron

Președintele Aleksandar Vucic și președintele Franței Emmanuel Macron s-au întâlnit luni la Palatul Serbiei "între patru ochi" și, deşi întrevederea trebuia să fie de aproximativ o jumătate de oră, durata a fost depăşită. După convorbiri, cei doi președinți s-au adresat mass-media. În faţa reporterilor cei doi președinți au semnat cinci acorduri bilaterale, care fac parte dintr-un pachet mai larg de documente semnate luni în diferite domenii ale economiei, infrastructurii, arme și industria militară, cultură.

Cinci din cele douăzeci de acorduri sunt în domeniul militar

Cinci dintre cele douăzeci de acorduri care au fost semnate luni, la Belgrad, în prezența președinţilor Franţei Emmanuel Macron și Serbiei, Aleksandar Vucic, se referă la industria militară din cele două state. În opinia comentatorului militaro-politic Miroslav Lazanski, Franța este generator al industriei de armament militar în Europa Occidentală.

Macron: Serbia este o țară mare și o națiune europeană

Serbia este o țară mare și o națiune europeană, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron și a subliniat faptul că UE ar trebui să fie reformată pentru a fi pregătită să primească Serbia. Acesta a transmis că Serbia ar trebui să -şi apere suveranitatea și a subliniat că susţine suveranitatea celor pe care îi respectă.

Macron: Opoziția din Serbia nu a cerut din timp o întâlnire

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni, când a fost întrebat de cotidianul francez "Le Monde" de ce nu a acceptat să se întâlnească cu liderii opoziției din Serbia în timpul vizitei sale, că scrisoarea cu cererea pentru întâlnire a venit prea târziu. "Ieri a fost sărbătoarea noastră națională și ei au fost toți prezent la recepția de la ambasada noastră. Înainte de această scrisoare trimisă în această dimineață, la ambasadorul nostru nu a sosit nicio scrisoare. Nu am putut accepta, deoarece programul era deja pregătit și eu plecasem spre Belgrad".

Locul Serbiei este în Europa, UE trebuie să fie reformată

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat luni că Serbia are locul în Europa, dar a reiterat faptul că UE ar trebui să fie reformată, în scopul de a primi Serbia. "Serbia este pe acest drum, și voi fi mereu lângă voi pentru a lucra la apropierea și dezvoltarea dialogului. Voi aţi demarat deja reformele. În paralel cu asta UE ar trebui să fie reformată pentru a fi pregătită să accepte Serbia" a subliniat Macron.

Nu am nicio soluție pentru Kosovo-Metohija, dar compromisul nu este să rămână în poziția inițială

Președintele Franţei Emmanuel Macron a declarat luni că nu există nicio soluție magică la problema kosovară, adăugând că soluția nu o au în buzunar nici Rusia, nici Statele Unite ale Americii, și că răspunsul este în inimile cetățenilor și inteligența celor care iau deciziile, dar, de asemenea, că este necesar să se găsească un compromis.

La constatarea reporterului de la agenţia Tanjug că este clar că Serbia nu va fi de acord cu o soluție pentru Kosovo-Metohija, în care să cedeze tot, și la întrebarea dacă acesta crede că este posibil să motiveze Pristina pentru a accepta un acord, dacă ea trăiește, din motive întemeiate, în credința că puterile ei de conducere au dat deja tot și cum vede un compromis care nu înseamnă independența kosovară, Macron a răspuns că nu este posibil să se întoarcă la situaţia de acum două decenii, de la început.

Sprijin pentru reluarea dialogului și o soluție de compromis

Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat luni, la Belgrad, că se va angaja în relansarea dialogului dintre Belgrad și Pristina ca să se ajungă la un acord cuprinzător și durabil, respectiv pentru ca Belgradul și Pristina să ajungă la un compromis. Totodată, a transmis că va organiza o întâlnire specială cu conducerea Belgradului, Pristinei și cancelarul Merkel, cu scopul de a permite convenirea unui acord.

Serbia are locul ei în Europa, data este mai puțin importantă

Serbia are locul ei în Europa și data exactă la care va deveni membră a UE este mai puțin importantă, a declarat luni președintele francez Emmanuel Macron. Președintele francez a dat acest răspuns la întrebarea jurnaliștilor de la Radioteleviziunea Serbia, RTS, ce înseamnă pentru Serbia ceea ce a spus azi că nu există o extindere a UE până când nu au loc reforme profunde în interiorul UE și că este realist faptul că nici Serbia nu menționează nicio dată, potrivit Tnjug, citata de Rador.