Daniel Dobre, antrenorul Simonei Halep, a vorbit despre performanţa româncei de la Wimbledon, la emisiunea "Marius Tucă Show" . Omul care stă în spatele campioanei a povestit toate trăirile de la Grand Slam, momentul în care a simţit că Simona va câştiga turneul şi rolul antrenorului în pregătirea unui sportiv de nivel superior, potrivit Mediafax.

Daniel DobreFoto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro

Nici Federer nu este aşa independent ca Simona

"Simona este cea mai independentă jucătoare, cred că nici Federer nu este aşa independent ca Simona. Am văzut momente la turnee, înainte de meci, când ploua sau în alte momente, dacă îi vezi pe Federer, Nadal şi Djokovic cum se distrează ca nişte copii, râzi. Apoi, când vine coach-ul şi îi zice lui Federer să meargă să vorbească despre meci, pleacă instantaneu şi merge ca un bebeluş.

Simona este o fire foarte independentă, d-asta este acolo sus. Este cu totul altfel şi d-asta cred că este acolo unde este"

Relaţia cu Simona şi cum se împacă temperametul lui cu cel al câştigătoarei turneului de Grand Slam

"Eu sunt calm in aparenţă, în sinea mea sunt vulcanic şi sar destul de repede la beregata cuiva. Nedreptatea, lipsa de respect, minciuna, nu pot să le suport. Ea este vulcanică şi pasională. Ei nu îi plac certurile şi lucrurile agresive, disputele verbale.

Eu pot să accept orice de la un sportiv dacă din punctul de vedere al dăruirii, al pasiunii îşi face treaba. Nu mă deranjează dacă ţipă o dată sau de două ori pentru că ştiu că de 10 ori a tras şi şi-a făcut treaba"

Simonei Halep îi plac liniştea şi echilibrul

"Respectul şi încrederea sunt baza. Pe ultima o câştigi ca antrenor prin sfaturi, dar nu orice fel de sfaturi. Sunt jucători cărora le place să vorbească foarte mult, iar alţii au nevoie de două cuvinte şi fac imediat. Ea (n.red. - Simona Halep) aşa este, face imediat.

Preia imediat şi pentru că la nivelul ei nu poţi da sfaturi care vor fi bune peste cinci luni, în momentul în care cineva vede că sfatul tău duce la un progres rapid, atunci încrederea creşte".

Virginia Ruzici a spus că Simona Halep va câştiga turneul de la Wimbledon

"Am observat asta de la turneul premergător celui de la Wimbledon. Am ajuns la concluzia că poate să arate bine. Ne-am uitat pe tablou, era foarte greu. Ulterior, trecând de la meci la meci, doamna Virginia Ruzici a zis că va câştiga turneul. Părerea mea a fost că are o şansă, dar Simona nu era prea convinsă. Zicea că o spun doar aşa. Trebuie să te duci cu gândul că poţi să câştigi fiecare meci, aşa s-a dus şi aşa s-a întâmplat.

Ne-am simţit bine. Noi din tribună, ea din teren. Simţim starea ei, comunicăm la nivel regulamentar, la turneele WTA cobor lângă ea. La concursurile de Mare Şlem mă uit la ea şi ne înţelegem din priviri. Are momente în care se descurcă mai bine singură, dar sunt momente când are nevoie şi de mai multă energie din lojă"

Simona Halep este sportivul ideal

"Halep e sportivul ideal, aproape perfect. O ştiu de pe timpul junioratului. A fost printre ultimele din generaţia ei care a câştigat un turneu. A jucat bine mereu. Firicel Tomai a antrenat-o, o ştie de mică, a văzut-o toată ziua şi spunea că are stofă de numărul 1. Jucase o finală la junioare, bătuse jucătoare foarte bune şi dădea semne că poate ajunge sus. Alt lucru care a ajutat-o foarte mult este ambiţia.

Raluca Olaru a fost locul 60 WTA înainte ca Simona să iasă în faţă, Dulgheru a câştigat turnee. Se poate să câştigi şi venind din România, dar ea a ştiut să îşi bătătorească drumul; a avut şi calităţi. Din familie a primit valori importante. Sunt lucruri care ţin de tine, cu care te formezi. Ea nu întârzie niciodată la antrenamente de exemplu. Pare un lucru banal, dar într-un astfel de sport, punctualitatea duce la perfecţiunea loviturilor, e vorba de un centimetru la anumite lovituri. A fost mereu motivată din copilărie şi asta contează foarte mult. Dacă îi spui copilului că e prost şi că nu reuşeşte, aşa se întâmplă"

Simona Halep nu citeşte ce se scrie despre ea

"Simona nu citeşte ce se scrie despre ea, dar uneori mai ajung la ea lucruri. Nu neapărat că nu-i fac bine. Kerber a pierdut în turul doi, iar eu citesc presa germană. Nu am găsit un cuvânt urât care să o tragă în jos. A pierdut, a zis că vrea să se odihnească şi au trecut peste. Simona vrea să transmită că s-ar putea lucra şi la noi într-un mod pozitiv, cu înţelegere, răbdare. Sunt mulţi sportivi care din punct vedere tactic performează bine, dar mental nu sunt ok. Cred că lumea trebuie să preia şi mesajele pe care le transmite. Simona transmite mesaje şi pentru cei care vin din urmă. Halep e sportivul ideal, perfect, total, aproape perfect, că nu există perfecţiune. Eu o ştiu de mult timp"

Simona Halep accepta foarte greu înfrângerile. Îi era ruşine

"Simona a jucat tenis bine de mai mulţi ani. S-a schimbat mult din punct de vedere al experienţei, al trăirilor pe care le are, al gestionării momentelor dificile, al acceptării înfrângerii. Accepta greu înfrângerile înainte

Vă spun un lucru şi o spun din trăirile mele. Şi eu am jucat, dar la un nivel mult mai mic. Ruşinea! Ruşinea de a pierde! Joci, ai mingea cum a fost la Madrid când a lovit-o mingea cu Bertens. Râde lumea de tine, în altă parte tu râzi de alţii. Unii zic: 'Haide, mă! Eşti aşa de prost? Ruşinea! Cum să fii eliminat în primul tur?' Pleci cu anumite automatisme de comportament. La Simona nu se pune problema, pentru că nu i s-a întâmplat în familie, dar în jurul tău ajung aceste lucruri. Cred că s-a schimbat mult. Darren reuşit să schimbe, a făcut asta prin felul lui de a fi. El spunea: 'Ai pierdut, care e problema?".

Daniel Dobre s-a şcolit în antrenorat în Germania, între 1994 şi 2000, perioadă pe care a petrecut-o la academia lui Gunther Bosch.

Wimbledon 2019 e al doilea turneu de Grand Slam câştigat de Simona Halep în carieră, după ce a triumfat şi la Roland Garros 2018. În finală, sportiva noastră a trecut în două seturi (6-2; 6-2), de Serena Williams, după mai puţin de o oră de joc.