Apicultorii din Harghita spun că se confruntă cu un dezastru, producţia de miere fiind foarte mică din cauza vremii - Hotnews Mobile
1 € 4,7260 1 USD 4,2652joi 22 aug 2019

Apicultorii din Harghita spun că se confruntă cu un dezastru, producţia de miere fiind foarte mică din cauza vremii

de Redactia Marţi, 16 iulie 2019, 18:46
- a A+
Imagine
Apicultorii din Harghita spun că se confruntă cu o situaţie dezastruoasă, producţia de miere fiind foarte mică, din cauza condiţiilor meteo, situaţie în care ar avea nevoie de sprijin din partea statului.Preşedintele Asociaţiei Apicultorilor din zona Odorhei, Adam Jozsef, a declarat că frigul a fost principala problemă care a dus la această situaţie, apicultorii fiind nevoiţi să hrănească albinele pe tot parcursul anului, întrucât acestea nu au avut ce să adune, scrie Agerpres.

"Avem aici, în zona Harghitei, o situaţie destul de gravă cu apicultura, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. E un dezastru aici. Primăvara albinele nu s-au dezvoltat aşa cum ar trebui, din cauza frigului, apoi nu au putut culege, nici pentru întreţinere nu au putut aduna miere. (...) Din cauza frigului, florile nu produc nectar şi albinele nu au ce să culeagă. Degeaba sunt flori, dacă noaptea e frig şi nu se formează nectarul în flori. Anul acesta nu am făcut aproape nimic. Apicultorii care au staţionat şi nu au plecat în pastorală sunt în minus, pentru că trebuie să dea hrană pentru albine să supravieţuiască, pentru că aici, la munte, nu au avut ce să culeagă. Nici cei care au mai făcut ceva când au plecat în pastorală nu stau cum trebuie, pentru că trebuie să îşi scoată cheltuielile. E un an foarte greu, nu ştiu ce va fi", a declarat Adam Jozsef.

El a punctat faptul că în ultimii ani vremea nu a ţinut deloc cu apicultorii şi că aceştia au început să renunţe la meserie, întrucât pentru mulţi dintre ei era singura sursă de supravieţuire.

"Acum cinci ani, la asociaţia noastră au fost în jur de 250 de apicultori, iar acum, în 2019, avem înregistraţi, în zona Odorhei, aproape 110 apicultori. Nu ştiu cum e în celelalte zone, în Ciuc sau Gheorgheni, dar cred că şi acolo situaţia e la fel", a mai spus Adam Jozsef.

Acesta a ţinut să sublinieze că dacă statul nu va proteja apicultorii, "albinele vor dispărea", întrucât preţul este foarte scăzut, din cauza importurilor de miere.


6914 afisari


Miere, nu portocali
Tescovin [utilizator], Miercuri, 17 iulie 2019, 9:55
0/0
Se cresc albine în Harghita de când lumea. Evident, ciclul e altul decât în sud - se desprimăvărează mai târziu, vegetația e ușor alta etc., dar se face apicultură în Harghita și oriunde în nordul țării. Ideea e că anul ăsta a fost mult mai rece și mai ploios decât este de obicei. În Harghita, dar și peste tot în țară.

Acum sigur că așteptăm să vină iesperții în încălzirea globulară să ne spună că acest an rece și ploios este de fapt o consecință absolut firească, de parcurs, a procesului implacabil de încălzire globală...
Si eu,
unins [utilizator], Marţi, 16 iulie 2019, 22:18
-1/1
in zona in care locuiesc, doresc sa cultiv portocali, lamai, maslini .... Una e sa vrei si alta e sa poti.
comenteaza
Cookie Settings