“Departamentul construcţii”: sub acest nume, Hamas a creat o unitate care acţionează în străinătate, în special în Liban şi Turcia, cu scopul de a achiziţiona şi de a dezvolta arme tehnologic avansate pentru a lovi Israelul de pe mai multe fronturi în cazul unui nou conflict. Existenţa acestei unităţi a fost dezvăluită de un fost luptător al Hamas: crearea celulei datează din 2014, este subordonată comandamentului militar al Hamas din Gaza, iar scopurile sale nu sunt dezvăluite ţărilor în care acţionează, pentru a se putea bucura de o mai mare libertate de acţiune, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În Liban, în şcolile Hamas, sute de tineri palestinieni din câmpurile de refugiaţi se pregătesc de luptă şi învaţă atât să manevreze, cât şi să confecţioneze arme de orice fel. Este o adevărată reţea creată în tăcere, în timp ce autorităţile libaneze îşi întorc privirile în altă parte. Această unitate militară secretă a organizaţiei fundamentaliste sunite a atins proporţii semnificative.

Hamas recrutează noi luptători cu parolă şi îi antrenează în tabere echipate militar, la doi paşi de zonele locuite. Unde de altfel continuă să instaleze puncte de producţie de rachete şi depozite de arme, de multe ori cu colaborarea civililor libanezi afiliaţi la mişcarea militantă islamistă egipteană Al-Gama Al-Islamiya. Dacă Hezbollah este de acord cu toate acestea este mai puţin important. Este mai puţin important şi faptul că noul front împotriva Israelului ar putea merge într-o direcţie contrară intereselor acestei organizaţii şiite conduse de Hassan Nasrallah.

În ultimii ani, Hamas s-a străduit în mod eficace să manevreze de la distanţă conflictul din Gaza, iar din 2014 şi-a instalat celule în diferite ţări în care libertatea de manevră este mai amplă, în special dacă este vorba de contrabandă cu arme sau de contactul cu experţi din sectorul ştiinţific şi tehnologic militar, care să poată furniza consultanţă în privinţa soluţiilor de avangardă în materie de rachete, drone, ambarcaţiuni subacvatice fără echipaj şi altele asemenea.

Brigăzile «Ezzedin al Qassam» au unităţi în Liban şi Siria, dar de când Hamasul a susţinut forţele de opoziţie faţă de regimul Assad, la debutul războiului civil din Siria, cartierul general extern al "Departamentului Construcţii" s-a stabilit în Turcia.

Dacă în unele ţări - din Europa, Statele Unite şi Israel - Hamas este declarată organizaţie teroristă, în altele, precum Turcia, Hamas se bucură de susţinere oficială, în special după ce Ankara s-a aplecat mai mult asupra cauzei palestiniene ca urmare a recunoaşterii de către SUA a oraşului Ierusalim drept capitală a statului Israel şi a suveranităţii Israelului asupra înălţimilor Golan.

Noi grupări jihadiste

De la Istanbul, lanţul de comandă este mereu în căutare de legături strategice cu alte grupări jihadiste şi de noi locuri în care să îşi dezvolte activitatea. Fără a întinde prea mult coarda, Hamas exploatează prietenia turcă pentru a continua implantarea în teritoriu şi pentru a continua activităţile teroriste, sub radarul autorităţilor ţărilor gazdă.

Cel care a dezvăluit toate aceste activităţi este «dezertorul» Suheib Yousef, fiul unuia dintre liderii Hamas, şeicul Hassan Yousef. El a descris modul de acţiune al unităţii islamice din Turcia şi a denunţat corupţia de la vârf în direct pe Canalul 12 din Israel.

Trimis de Hamas în Turcia, Suheib Yousef a explicat că autoritatea care guvernează de facto în Fâşia Gaza realizează operaţiuni de securitate şi militare pe teritoriul Turciei, sub acoperirea societăţii civile, care are sisteme de ascultare avansate şi rafinate şi care vinde informaţii Iranului în schimbul asistenţei financiare şi a banilor care provin din băncile turceşti. Scopul declarat este să pună bazele unui nou conflict cu Israelul, creând capacităţi care să îi dea posibilitatea să atace pe mai multe fronturi şi nu doar din Fâşia Gaza. (preluare Rador)