Comitetul Executiv al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD. De asemenea, Viorica Dăncilă a anunțat la finalul ședinței de peste patru ore că s-a votat înlocuirea miniștrilor Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, în locul lor fiind propuși Nicolae Moga și Ramona Mănescu. Dăncilă a ținut să îi dea replica lui Carmen Dan, susținând că a luat decizia înlocuirii acesteia nu pentru că așa a cerut președintele Iohannis, ci pentru că ea a considerat că este nevoie de credibilitate la acest minister.

Viorica DancilaFoto: Facebook/ Viorica Dancila

La finalul ședinței Comitetului Executiv al PSD, Viorica Dăncilă a anunțat două decizii:

  • PSD va avea candidat propriu la prezidențiale și va cere susținerea de la ALDE și ProRomânia
  • Miniștrii de Interne, Carmen Dan, și de Externe, Teodor Meleșcanu, au fost schimbați din funcție.

Aceasta, deși Dăncilă anunțase că a analizat prestația a opt miniștri, iar pe lista vehiculată inițial în partid au fost, de asemenea, miniștrii Ecaterina Andronescu (Educație), Bogdan Trif (Turism), Bogdan Matei (Tineret și Sport), Ioan Deneș (Ape și Păduri), Răzvan Cuc (Transporturi), Petre Daea (Agricultură) și Daniel Suciu (Dezvoltare).

Viorica Dăncilă nu a făcut nicio referire la vreun alt ministru. În schimb, ea a ținut să le răspundă "binevoitorilor care au făcut speculații" și a subliniat că Meleșcanu și Dan au fost schimbați nu pentru că așa a cerut președintele, ci pentru că așa a decis ea, din motive care țin de percepția asupra celor două ministere.

UPDATE Declarațiile premierului Viorica Dăncilă:

  • Un subiect de pe ordinea de zi a ședinței a fost referitor la Congresul PSD din 3 august pentru stabilirea candidatului la alegerile prezidențiale. Am prezentat varianta susținerii unui candidat comun, respectiv Călin Popescu Tăriceanu. În urma vorului s-a stabilit că PSD își dorește un candidat propriu, susținut de ALDE și Pro România și vom avea discuții cu aceste partide.
  • Am propus schimbarea miniștrilor Carmen Dan cu Nicolae Moga și Teodor Meleșcanu, cu Ramona Mănescu. L-am propus pe Mihai Fifor pentru funcția de vicepremier pe parteneriate strategice. Pentru funcția de vicepremier pe probleme economice, unde interimatul se încheie la jumătatea lunii august, vom avea o nouă discuție și despre ministerele pe care le vom evalua în continuare.

Despre schimbarea celor doi miniștri:

  • Am văzut în spațiul public că a apărut această informație a unor binevoitori că am luat această decizie ca urmare a solicitării președintelui Iohannis. Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniștri care erau acceptați repede de președinte.
  • Sublinez că nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis. Am luată această decizie pentru că așa cred eu că acest guvern va avea mai multă credibilitate, mai multă încredere.
  • Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis pentru prezidențiale. Dacă îmi asum ca președinte să obțin un anumit rezultat, nu trebuie să fac jocul adversarului în acestă campanie, ci trebuie să-mi întăresc partidul, Guvernul și poziția în coaliția de guvernare.
  • Aceste lucruri apărute în spațiul public sunt total neadevărate.
  • Îmi doresc un Guvern în care miniștrii să aibă mai multă implicare
  • Nu vreau să ies în fața presei și să fac analiza activității doamnei Carmen Dan sau a altui ministru pe care o voi schimba
  • Argumentele mele pentru schimbarea dnei Carmen Dan sunt legate de percepția publică asupra acestui minister și vreau să dau mai multă credibilitate acestui minister.
  • Întrebată unde a greșit Carmen Dan: Nu vreau să fac trimitere la un anumit eveniment. Am spus că percepția publică legată de Ministerul de Interne și de Ministerul de Externe nu este una foarte bună în acest moment.
  • Pentru mine este important ca percepția legată de fiecare ministru și percepția de ansamblu trebuie să fie una pozitivă. Acest lucuru nu mi-l va dicta strada. Sunt dispusă să acult nemulțumirile celor care protestează ăîn stradă.
  • Eu cred că în calitate de prim-ministru trebuie să aduc în guvern oameni cu credibilitate și care au multă experiență.
  • Întrebată care era percepția a doua zi după evenimentele din 10 august și de ce nu a luat această decizie până acum, trecând aproape un an de la violențele de atunci: Decizia nu este neapărat legată schimbarea de ceeea ce s-a întâmplat pe 10 august. S-au adunat mai multe lucruri.
  • Despre candidat comun la alegerile prezidențiale - Am convingerea că un candidat comun e mai puternic, dar după discuțiile cu colegii, aceștia își doresc un candidat al PSD. Acest partid are un potențial foarte mare.
  • Voi discuta cu domnul Tăriceanu despre o susținere în turul 2, probabil. Discuțiile rămân deschise.

UPDATE 16:15 Gabriela Firea, despre prezidențiale: Suntem în întârziere, nu e timpul să creștem alt coleg

„Suntem în întârziere” în procesul de desemnare a candidatului PSD la alegerile prezidențiale, a declarat Gabriela Firea, la finalul Comitetului Executiv al partidului.

Ea a pledat pentru o alianță electorală cu ALDE, ProRomânia, sindicate și patronate „pentru turul I, dacă nu se poate măcar pentru turul II” pentru alegerile prezidențiale.

„Trebuie să mergem cu un candidat puternic, pe care ceilalți colegi să-l poată prezenta cât mai bine membrilor și simpatizanților” și „nu e timpul să creștem un alt coleg”, a mai spus primarul Capitalei.

Firea a mai spus că amânarea anunțării numelui candidatului PSD la prezidențiale „poate crea senzația”, așa cum spun unii „comentatori și analiști”, că „deciziile se iau în altă parte nu la noi”.

UPDATE 16.07 Ședința PSD s-a încheiat. Gabriela Firea a anunțat că s-a stabilit ca PSD să meargă cu propriul candidat la prezidențiale. Doamna Dăncilă a susținut că își asumă toate deciziile pe care le va lua.

Comitetul Executiv al PSD a votat ca partidul să aibă candidat propriu la prezidențiale și să înceapă negocieri cu partidul lui Victor Ponta și cu ALDE pentru susținerea candidatului PSD, potrivit Digi 24. Deși nu se afla pe ordinea de zi a ședinței CEX al PSD de luni, subiectul candidatului partidului la alegerile prezidențiale a fost abordat abrupt și tensionat, după ce Gabriela a cerut ca partidul să ia o decizie.

"Trebuie să stabilim dacă e candidatul din partidul nostru sau din alte partide. Am crescut în sondaje, dar dacă oamenii văd că nu știm ce avem de făcut nu e bine. Avem datoria ca aici să luăm niște decizii. Trebuie să ne hotărâm ce facem: susținem candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau avem candidat și atunci poate ne susțin alții pe noi. De aceea cred că astăzi trebuie să luăm o decizie. Nu este despre o persoană sau alta. Cred că trebuie să ne spunem toți punctul de vedere și să clarificăm", ar fi spus Dăncilă, citată de Digi24.

De asemenea, Viorica Dăncilă le-ar fi transmis social-democraților că, în cazul în care PSD nu va intra în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, atunci ea va fi prima care își va da demisia de la șefia partidului, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Primarul general al Capitalei i-ar fi reproșat premierului că este prima care iese public să vorbească despre o candidatură la prezidențiale, deși susține mereu că lucrurile trebuie discutate și decise în forurile statutare ale PSD. Gabriela Firea i-ar mai fi transmis președintelui PSD că nu comunică suficient cu partenerii de coaliție, ALDE, cu privire la prezidențiabil, au mai spus sursele menționate.

La începutul ședinței Comitetului Executiv, Carmen Dan și-a dat demisia din funcția de ministru de Interne, susținând că va pleca cu fruntea sus și că nu are ce să-și reproșeze.

Ea a susținut că nemulțumirile în ceea ce o privește sunt politice, nu de performanță, invocând "presiunea străzii”.

"Înțeleg că nu intră în discuție niciun criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Nu ne-am deranjat până acum, acum deranjează”, a comentat ministrul. De asemenea, ea a susținut că partidul ar fi cedat presiunilor președintelui Iohannis.