Ramona Mănescu, 47 de ani, a fost europarlamentar mai multe mandate, pe listele PNL, și ministru al Transporturilor în primul Guvern Ponta, iar în 2017 a trecut la ALDE. Mănescu a fost implicată în mai multe controverse legate de afacerile cu terenuri retrocedate.

Ramona Manescu (foto arhiva)Foto: Agerpres

Soția fostului primar al sectorului 6 Rareș Mănescu este absolventă a Facultății de Drept din cadrul Universității din București. A mai absolvit cursurile postuniversitare la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (2006), Academia Națională de Informații și Colegiul Superior de Securitate Națională.

A fost aleasă în Parlamentul European în 2007, 2009 și 2014 pe listele PNL, fiind membră a grupului popularilor europeni.

În perioada august 2013-februarie 2014 a deținut funcția de ministru al Transporturilor, preluând portofoliul de la Relu Fenechiu care fusese condamnat la închisoare cu executare pentru corupție. Părăsește guvernul Ponta odată cu ieșirea PNL de la guvernare și ruperea USL.

A fost implicată într-o serie de scandaluri legate de averea sa și de firmele-căpușă deținute de familia Mănescu.

Rise Project a relatat de mai multe ori despre afacerile ilegale. Potrivit sursei citate, anterior propulsării ei în Parlamentul European, Mănescu a câștigat 4,5 milioane de euro din acapararea – prin „metoda” drepturilor litigioase – mai multor terenuri retrocedate în București.

De asemenea, sume de ordinul zecilor de milioane de lei – din banii de renovări ai școlilor și ai centrelor de asistență socială din București – au umplut conturile familiei Mănescu.

Soții Ramona și Rareș Mănescu, împreună cu primarul Cristian Poteraș (2004-2012), au conceput o firmă care să paraziteze bugetul Sectorului 6, imediat ce au dobândit controlul asupra administrației din această parte a Bucureștiului, relata Rise Project.

Timp de zece ani, firma lor căpușă a drenat de la bugetul local în jur de 57 de milioane de lei.

Anul trecut, jurnaliștii de la Rise Project au relatat din nou despre neregulile din declarația de avere a acesteia. Astfel, Mănescu a fost surprinsă la volanul unui automobil Porsche-ul Cayenne, în valoare de 125.000 de euro, pe care nu îl avea trecut în declarația de avere, s-a stabilit într-o vilă în valoare de aproximativ 1 milion de euro, s-a înregimentat în fundații și a înființat firme pe care le-a menționat doar pe sărite în declarațiile de interese.