Laura Codruța Kovesi a vorbit într-un interviu la BBC despre candidatura sa la șefia viitorului Parchet European, fostul procuror-șef anticorupție afirmând că aceasta este importantă nu doar pentru ea personal, ci și pentru colegii săi și întreg sistemul judiciar din România. „Pentru că putem dovedi, eu și colegii mei, că prin această candidatură putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru ca munca noastră să continue”, a spus ea.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Fosta șefă DNA Laura Codruța Kövesi a explicat pentru postul public de televiziune britanic de ce vrea să devină primul procuror-șef al Uniunii Europene și de ce chiar Guvernul din propria țară încearcă să-i blocheze candidatura pentru acest post, notează BBC.

  • „Am încercat mereu să îmi fac cât mai bine munca. Am fost procuror timp de 24 de ani. Am 46 de ani, deci mai bine de jumătate din viața mea am fost procuror. Am fost procurorul general al României și apoi procurorul-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, o structură specializată pentru combaterea corupției la nivel înalt”.
  • Care consideră a fi cea mai mare realizare: „Toate cazurile au fost importante pentru noi, dar trebuie să spun că în cei cinci ani în care am condus DNA am anchetat peste 68 de înalți demnitari - minștri, foști miniștri, 39 de deputați, senatori, secretari de stat, primari, președinți de consilii județene, deci toate aceste cazuri au fost importante”.
  • Despre cei anchetați de DNA, Kovesi spune că au fost oameni din întreg spectrul politic: „I-am investigat pentru că erau demnitari și funcționari publici, nu pentru că erau membri ai unor partide politice”.
  • Despre politicienii social-democrați care sunt foarte critici la adresa sa și condamnarea liderului lor Liviu Dragnea, pentru corupție, Kovesi a explicat: „Da, Guvernul nu m-a susținut pentru această candidatură, dar asta nu e important pentru mine, nu mă așteptam să am sprijinul lor, nu am vrut sprijinul lor”. „Da, dl Dragnea a fost implicat în două cazuri (de corupție), a fost condamnat (definitiv) de două ori, dar pentru mine acestea au fost cazuri ca oricare altele”.
  • Și-a asumat astfel, ca șefă DNA, niște riscuri destul de mari? „Da, pot spune că în această poziție tot timpul există un risc. Pentru că am investigat oameni care au deținut funcții înalte, oameni bogați, cu mulți bani, iar riposta lor a fost mai mare decât de obicei - încercând să ne intimideze pe noi procurorii și pe familiile noastre”.
  • S-a simțit vreodată personal amenințată? „Am primit o mulțime de amenințări”, a răspuns Kovesi, amintind și de cazul Black Cube.
  • „Dacă vorbim despre corupția din România, sunt câteva lucruri importante de menționat. În urmă cu 12 ani corupția era un fenomen generalizat; era ceva obișnuit pentru cineva să dea mită unui funcționar public, de exemplu. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, cred că lupta împotriva corupției a început cu adevărat în România. Mentalitățile s-au schimbat”.
  • „În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să schimbe legislația pentru a dezincrimina unele infracțiuni, precum abuzul în serviciu, au avut loc proteste masive în România, peste jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a susține statul de drept, pentru a susține lupta anticorupție. Asta ne-arată că mentalitățile în România s-au schimbat. Sper că activitatea noastră, a echipei de la DNA, a jucat un rol important în această schimbare”.
  • „Această candidatură e foarte importantă nu doar pentru mine personal, este importantă totodată și pentru colegii mei, pentru întreg sistemul judiciar, cât și pentru țara mea. Pentru că în acest moment independența sistemului de justiție din România este sub asalt. Putem dovedi, eu și colegii mei, că prin această candidatură putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru ca munca noastră să continue”, a susținut Kovesi la BBC.